Johan Platteau: “Arme Pierre laat zich niet onder druk zetten”

© BELGA
Redactie KW

Op het proces over de kasteelmoord heeft de verdediging van André Gyselbrecht twijfels geplaats bij de bekentenissen van Pierre Serry. Serry verklaarde plots dat de opdracht al in juni of juli 2011 werd gegeven, terwijl hij zich geen enkele andere datum kan herinneren.

Volgens meester Johan Platteau koos het openbaar ministerie tijdens het requisitoir duidelijk de kant van Pierre Serry. “Ik voel een sfeer anti-Gyselbrecht en anti-Platteau. Uit de verhoren blijkt de mooie liefde die bloeit tussen Pierre Serry en de onderzoekers.” Serry beweerde dat hij zich door dokter Gyselbrecht onder druk gezet voelde. “Die arme Pierre werd zo onder druk gezet door de dokter. Arme Pierre laat zich nochtans niet onder druk zetten, toch zeker niet door de politie.”

Voor het parket is het cruciaal dat de opdracht om te moorden al in juni of juli 2011 werd gegeven. De verdediging van André Gyselbrecht toonde beelden van een hele reeks verhoren om dat te ontkrachten. “Hij wilde voorkomen dat hij kon vertrekken. Ik weet geen datums juist, het is te lang geleden”, zei Serry. Om verschillende fases te situeren, had Serry hulp nodig van de onderzoekers. “André heeft altijd hopeloos, tientallen keren bij mij aan de deur geweest met diezelfde vraag. Je zou er compassie mee hebben, die mens zat in de penarie. Het heeft lang geduurd.”

Lange tijd beweerde Serry dat de opdracht op het einde van de zomer van 2011 werd gegeven. Bij zijn volledige bekentenissen in september 2016 veranderde dat tijdstip naar juni of juli 2011. “Dat is voor mij een wereldwonder. Plots weet hij het, terwijl hij alle datums door elkaar gooit”, aldus meester Platteau. Volgens Platteau kwam dat verhoor er na een telefoontje van de nieuwe advocaat van Serry met de onderzoeksrechter. “Hij wilde op dinsdag vrijgelaten worden door de KI, daarom heeft hij die maandag die verklaringen afgelegd.”

(BELGA)