Johan Platteau: “André leefde in pure angst”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord ging advocaat Johan Platteau nog eens in vogelvlucht door het dossier. Hij schetste opnieuw het beeld van een radeloze vader en grootvader.

“André was, tot kort voor de feiten zo gelukkig. Leefde in harmonie. Drie succesvolle kinderen, goeie relatie met zijn kleinkinderen. Dat is iemand die heel zijn leven zijn best heeft gedaan. Op school, op de universiteit, voor zijn patiënten, noem maar op. Daardoor was hij door iedereen gaarne gezien. Tot kort voor de feiten was er op André Gyselbrecht niets aan te merken. Maar het leven gaat zijn gang en je hebt niet te kiezen met wie je kinderen trouwen. Elisabeth koos Stijn en ze waren verliefd. Een mooie jongen, een lieve jongen, uit een goed milieu. André hielp hem aan een job, maar Stijn wou zelfstandige worden. De eerste factuur die Stijn Saelens uitschreef als zelfstandige, was aan André. Hij was Stijns eerste cliënt. En André heeft een zeer sterke band met zijn kleinkinderen. Bij die kinderen merkt hij plots dingen die verkeerd zijn. Ze zijn chaotisch, ze vechten, ze zijn wild, ze doen dingen in bad die kinderen niet doen. Maar wie had kunnen denken wat er aan de hand was? André rationaliseerde dat weg en leefde verder in harmonie.”

Had ik in de schoenen van André gestaan, ik had ook niet geweten wat ik zou moeten doen

“Je kunt de Lotto winnen, maar je kan ook een lot grijpen waardoor alles in duigen valt. En Stijn Saelens was zo’n lotje”, ging advocaat Platteau verder. “Het is geëscaleerd op de dag dat Elisabeth een sms’je stuurde: ‘papa, kun je eens komen?’. André komt daar aan in het kasteel, ze ligt daar in bed te wenen, compleet hulpeloos. En zij, Elisabeth, trekt de beerput open en vraagt hem om hulp. En hij helpt. Zonder te ontploffen. Hij merkt al snel dat hij het zelf niet kan oplossen en zoekt hulp bij collega’s, bij psychologen, bij professoren. Tot een professor uit Leuven zegt dat Stijn Saelens een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat Elisabeth en de kinderen in gevaar zijn. Had ik in de schoenen van André gestaan, ik had ook niet geweten wat ik zou moeten doen. André is met X. (het kind waarmee Stijn Saelens zedenfeiten pleegde, LK) naar een psycholoog gegaan. Het kind zei daar dat ze het niet leuk vond, wat papa deed. En André wordt ongeruster. Hij contacteert de vader van Stijn Saelens. Die zegt dat zijn vrouw het zal oplossen, maar er komt niets van in huis.”

Serry zegt alles wat hij wil, alles waarvan hij denkt dat het in zijn voordeel is

Raadsman Platteau overliep vervolgens alle ander pogingen die André Gyselbrecht ondernam om het ‘probleem Stijn Saelens’ op te lossen. “André gaat verder. Hij gaat te rade bij een procureur die hij kent. Hij stapt naar Jef Vermassen, die hem alle mogelijke gevaren schetst. En André wordt alleen maar angstiger. Pas dan beslist hij om zich actief in te mengen in het leven van zijn dochter en schoonzoon. Hij vraagt het kindermeisje om het gezin voor hem in de gaten te houden. En zij ontdekt dat er niet alleen een probleem is van incest maar dat er ook sprake is van een sekte: The Ringing Cedars. Dat er op de website van die sekte een interview staat met Stijn Saelens waarin hij zegt dat hij de maatschappij wil verlaten. Tijdens de reis die het koppel in de zomer van 2011 maakt naar Amerika, wordt Elisabeth onder hypnose gebracht. Ze krijgt er te horen dat de incestfeiten deels ook haar schuld zijn, omdat zij te veel werkt. Elisabeth keert met een schuldgevoel terug naar België. André gaat daar deels in mee: hij werkt dubbel, zodat Elisabeth bij haar kinderen kan zijn.”

De advocaat van dokter Gyselbrecht komt ook even terug op de chronologie van de moordopdracht. “Het parket zegt dat André in die periode de opdracht gaf aan Pierre Serry. Maar Serry zegt alles wat hij wil, alles waarvan hij denkt dat het in zijn voordeel is. De speurders leggen hem die piste voor en hij vult dat in. Omdat hij denkt dat hij ermee weg zal geraken. Maar wij betwisten dus dat die opdracht al in juni/juli gegeven werd. Terug naar het najaar van 2011. Plots krijgt André te horen dat de tickets voor Australië zijn besteld. De onrust bij André was onhoudbaar geworden. Hij begint Elisabeth emotioneel te chanteren. Hij zegt tegen Elisabeth dat ze de dood van haar vader op haar geweten heeft. ‘Ik kan dat niet aan mocht je naar Australië vertrekken’, zegt André tegen zijn dochter. En tegen de ouders van Stijn zegt hij dat hij Stijn zal dood doen als ze vertrekken. Elisabeth zit tussen twee vuren, tussen André en Stijn, en ze bezwijkt voor de chantage. Stijn kan dat moeilijk appreciëren, dreigt alleen met de kinderen te vertrekken. Het escaleert. Stijn weigert zijn eigen fout in te zien.”

“Dan komt het incident in het kabinet, waarbij Stijn de dokterspraktijk binnen valt. André is woedend en zegt tegen Serry: ‘doe het!’. De bedoeling was toen al om Stijn te doden. Pierre Serry zoekt eerst een paar Tsjetjenen op. Ondertussen worden ook de klachten wegens incest ingediend en start de procedure bij de vrederechter om het hoederecht. De familie Saelens haalt haar meubels weg uit het kasteel. Elisabeth, die met de kinderen ondergedoken zit aan de zee, denkt dat haar huwelijk voorbij is en doet nog een poging om Stijn te contacteren. Ze groeien opnieuw naar elkaar toe, tot grote ongerustheid van André. Stijn zat toen alleen in het kasteel. Als de moordopdracht nooit ‘on hold’ is gezet, zoals men hier beweert, waarom is het toen niet gebeurd? De moordopdracht is wél ‘on hold’ gezet. Stijn is alleen vertrokken naar Australië, na zijn terugkeer zei Elisabeth dat alles beter was. Dat Stijn het besefte, dat hij therapie zou volgen. Maar dat was niet waar. Dat bleek heel duidelijk toen plots de ‘verrassingsreis’ naar Australië werd aangekondigd. Pas dan is de definitieve ‘go’ gegeven.

Advocaat Platteau vatte samen: “Als vader/grootvader, die altijd een fatsoenlijk leven hebt geleid, te moeten zien dat je kind en kleinkinderen meegenomen worden naar een ver land, door een man die incest heeft gepleegd. Weg van de maatschappij, in een sekte waar je bij ziekte genezen zal worden ‘door de kracht van de aarde’? Zou u niet ongelooflijk onrustig zijn? Hij was ervan overtuigd dat alles naar de verdoemenis zou zijn, dat alles verloren zou zijn, eens ze vertrokken waren. André leefde met angst en met schrik. En die angst was gerechtvaardigd.”

Na een korte pauze pleit Johan Platteau straks over de strafmaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier