Jobstudente verliest vingertop: Zwevegems metaalbedrijf krijgt zware boete

© Getty Images
Redactie KW

Het metaalbedrijf Metal Maes uit Zwevegem is in de Brugse strafrechtbank veroordeeld tot een geldboete van 38.400 euro voor een arbeidsongeval waarbij een jobstudente een vingertop verloor. De helft van die boete is evenwel met uitstel.

Op 29 augustus 2016 kwam een 16-jarige jobstudente met haar hand in een pers terecht bij Metal Maes. Haar rechterwijsvinger raakte verpletterd waarna de vingertop geamputeerd moest worden. Volgens de arbeidsauditeur nam het draadverwerkend bedrijf het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften. “Zo waren er voor de pers geen schriftelijke instructies aanwezig. Bovendien werd het bedrijf in 2007 al eens op de vingers getikt. Toen de pers een jaar na het ongeval nog steeds niet voldeed aan de normen beval de inspectie de stopzetting van alle persen van voor 1995 op het bedrijf. Maar het bedrijf legde dit bevel gewoon naast zich neer.” Uit de verklaringen van het slachtoffer bleek dat ze de pers moest bedienen met een voetpedaal maar dat het veel te snel ging. “Het was haar welgeteld één keer voorgedaan”, aldus nog de arbeidsauditeur.

Volgens de verdediging werkt Metal Maes normaal niet met uitzendkrachten. “Mijn cliënt werkt enkel met ervaren arbeiders. Maar voor de dochter van een werkneemster maakte de zaakvoerder een uitzondering. Het ongeval is voor hem een les geweest”, aldus advocate Sara Torrekens.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier