Jef Vermassen na schietpartij in Wielsbeke: “Totaalverbod op wapens”

In Wielsbeke werd Grietje Wieringa (links) begin deze week neergeschoten. © gf/CLL
Laurens Kindt

Het landelijke Wielsbeke werd deze week plots opgeschrikt door een schietpartij. Heel uitzonderlijk, zeggen experts. “Die huis-, tuin- en keukenmoorden komen al maar minder voor”, klinkt het.

De 73-jarige Grietje Wieringa, een Nederlandse die sinds kort in Wielsbeke woont, kreeg maandag in de namiddag een koppel uit Temse over de vloer in haar villa. Wat er zich precies afspeelde, is nog onduidelijk maar kort nadat het koppel vertrokken was, vond een getuige de vrouw badend in een plas bloed aan haar achterdeur.

Ze bleek twee kogels in het lijf te hebben. Grietje Wieringa werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar de dokters erin slaagden haar toestand te stabiliseren. Het koppel is aangehouden door de onderzoeksrechter voor moordpoging.

Peanuts

Dat er in een landelijke gemeente als Wielsbeke wapens getrokken worden, is heel uitzonderlijk. “Ik schat dat ik een tiental keer per jaar opgeroepen word door het gerecht om een zaak in West-Vlaanderen te onderzoeken. In vergelijking met steden als Brussel of Antwerpen is het aantal incidenten met vuurwapens in West-Vlaanderen peanuts“, zegt wapendeskundige Erik De Durpel.

“Sinds de verstrengde wapenwet uit 2006 is het sowieso al veel moeilijker geworden om aan een wapen te geraken. Zomaar een wapenwinkel binnen stappen en een sport- of jachtwapen kopen om in een opwelling je buurman neer te knallen, kan niet meer. Die huis-, tuin- en keukenmoorden komen minder en minder voor. Aan de andere kant: in het milieu van het zware banditisme zal men altijd aan wapens geraken. De meeste wapens die ik in mijn onderzoeken tegen kom, zijn wapens die dateren van voor de verstrengde wet en nooit aangegeven zijn of die uit het criminele, ondergrondse milieu komen”, zegt Erik De Durpel.

Dit laatste was bijvoorbeeld het geval in de zaak van de fitnessmoord in 2016 in Dadizele, waarbij een man uit Antwerpen neergekogeld werd na een uit de hand gelopen drugsdeal.

Wapendeskundige Erik De Durpel
Wapendeskundige Erik De Durpel© BELGA

Middelvinger

Voor strafpleiter Jef Vermassen is het voordeel van een vuurwapen meteen ook het grote nadeel. “Als dader heb je het voordeel dat je vanop een grote afstand je slachtoffer kan doden. Je hoeft het risico niet te lopen dat je in een messengevecht of schermutseling het onderspit delft. Met een vuurwapen ben jij de baas. Maar de kogel is zodanig vlug dat je ook geen tijd meer krijgt om je te bedenken. Wie iemand wurgt, doet daar minuten over en kan dus stoppen. Een kogel inhalen en tegenhouden, dat kan niet”, zegt de advocaat.

Hij pleit voor een totaalverbod op wapens. “De sportschutters en de jagers zullen dat niet graag horen maar overal waar een wapen aanwezig is, dreigt er gevaar. Stel je voor dat iedereen hier, zoals in Amerika, met een wapen zou mogen rondlopen. Dan zouden we veel meer moorden met vuurwapens hebben. Denk maar aan het verkeer, waar veel mensen gefrustreerd en gestresseerd zijn. Nu wordt al eens een middelvinger opgestoken, maar wat zou er niet gebeuren als iedereen gewapend zou rondlopen?”, vraagt hij zich af.

Strafpleiter Jef Vermassen
Strafpleiter Jef Vermassen© foto RN

Zeldzaam

Ook de ervaren rechercheur David Roelant van de federale politie bevestigt dat het gebruik van vuurwapens in onze provincie zeldzaam is. “De meeste levensdelicten zijn wurgingen, verstikkingen, gebruik van stekende of snijdende voorwerpen en slagen en trappen, al dan niet met gebruik van voorwerpen. Als er vuurwapens voorkomen in levensdelicten, dan is het eerder bij zelfmoorden of schietincidenten waarbij politiemensen dusdanig werden bedreigd dat ze naar hun vuurwapen moesten grijpen om de dader te neutraliseren”, zegt David Roelant.

Ook hij maakt een onderscheid voor het criminele milieu. “Daar zal men sneller naar vuurwapens grijpen omdat men in principe op die manier het rechtstreekse contact met het slachtoffer kan vermijden en van op afstand kan toeslaan. Maar we zien ook gevallen buiten het criminele milieu, waar men op een moment van controleverlies en omdat er een vuurwapen voorhanden is, er gebruik van gemaakt werd”, klinkt het.

Rechercheur David Roelant
Rechercheur David Roelant© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier