Jaar strafvermindering voor doodrijder uit Menen

Laurens Kindt

De 44-jarige man uit Menen die in mei vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte in Torhout, waarbij de 65-jarige Laurent Vermeersch uit Staden het leven liet, heeft van de rechter in beroep een jaar strafvermindering gekregen. Eerder kreeg hij zeven jaar cel, de rechter in beroep verminderde dat naar zes jaar cel maar liet Wim B. wel onmiddellijk aanhouden. “Het vluchtgevaar is te groot”, vond de rechter.

Het ongeval dateert van 22 mei vorig jaar. Twee koppels uit Werken en Staden waren die avond samen in één wagen onderweg naar het station van Brugge. De vrouwen zouden op reis vertrekken. In de Oostendestraat, ter hoogte van het kasteel van Wijnendaele, ging het echter gruwelijk mis. Wim B. uit Menen verloor er de controle over zijn voertuig en botste met een snelheid van minstens 110 kilometer per uur frontaal op de wagen van het viertal. Laurent Vermeersch uit Staden was op slag dood. Zijn echtgenote Ingrid Persyn raakte zwaargewond, net als Eric Deseure en Bernadette Roelens uit Werken. Zij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van haar verwondingen zes maanden na het ongeval.

Tijdens het proces in eerste aanleg kreeg Wim B. zeven jaar cel – de maximumstraf – en een rijverbod van 10 jaar, naast diverse boetes. De man ging in beroep en kreeg van de rechter een strafvermindering van één jaar. Tijdens het proces bleek dat B. maar liefst 52 inbreuken op zijn strafblad had staan, waaronder veertien voor rijden zonder geldig rijbewijs. De man had een deels voorwaardelijke straf gevraagd, maar dat vond de rechter een brug te ver.

“Hij heeft al talloze kansen gekregen in het verleden, maar het uitstel werd telkens binnen de kortste keren herroepen. Hij heeft de vele kansen die hem geboden werden onbenut gelaten. Hij is duidelijk de fase van mogelijke behandeling al lang voorbij. Alleen een langdurige gevangenisstraf is passend”, vond de rechter. De procureur vorderde daarop de onmiddellijke aanhouding van Wim B. die momenteel al in de cel zit. “Gelet op mogelijk vluchtgevaar en de zware straf leggen wij de onmiddellijke aanhouding op”, besliste de rechter. Wim B. blijft dus nog enkele jaren in de cel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier