Jaar cel voor spuwen in de supermarkt, beklaagde eerder al veroordeeld voor roofmoord

© GF
Redactie KW

Een 58-jarige man is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf en 1.600 euro boete voor spuwen in een supermarkt in Bredene. Het openbaar ministerie had acht maanden cel gevorderd. Opvallend genoeg werd Peter J. in 1985 al tot 18 jaar dwangarbeid veroordeeld voor roofmoord.

De feiten speelden zich op 1 mei kort voor de middag af in de Proxy Delhaize in Bredene. De beklaagde werd aangesproken door een andere klant, omdat hij aan de kassa niet op zijn beurt zou gewacht hebben. Tijdens die banale discussie ging Peter J. door het lint.

“Hij was op alles en iedereen aan het spuwen“, schetste procureur Lode Vandaele. Op het politiebureau bedreigde hij even later ook nog de agenten. “Wacht maar tot ik vrij ben, dan zal ik een kogel door jullie kop jagen”, klonk het.

“Niet op mensen”

De verdediging pleitte dat J. zeker niet op mensen gespuwd had. “Maar hij weet heel goed dat het niet kan wat hij gedaan heeft”, aldus meester Chanel Ribas Colomar. In het pleidooi werd ook gewezen op de moeilijke situatie van de beklaagde, die bij een vriend in Bredene woont omdat hij niet aan een sociale woning geraakt. Ten slotte vroeg de verdediging om de straf tot de voorhechtenis te beperken, want een straf met uitstel is door zijn zwaar strafblad niet meer mogelijk.

In 1985 werd Peter J. door het hof van assisen in Brugge immers al tot 18 jaar dwangarbeid veroordeeld voor roofmoord. Hij stond op de uitkijk toen twee minderjarige medestudenten in de Katelijnestraat in Brugge een fotograaf om het leven brachten en beroofden. Zijn rol in de zaak kwam pas aan het licht toen hij te loslippig was tegen medegedetineerden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier