Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.

Op 13 augustus 2018 werden een Libiër en twee Algerijnen betrapt bij het havenbedrijf P&O Ferries. Moaad A. bedreigde zelfs een bewakingsagent door met een mes te zwaaien. De 24-jarige man werd uiteindelijk tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Zijn Algerijnse kompanen en drie Eritrese havenindringers kregen woensdagochtend zes maanden cel opgelegd. Alle beklaagden moeten ook 800 euro boete betalen.

Op dezelfde zitting moesten opnieuw vijf mensen uit Eritrea zich verantwoorden voor het binnendringen van de Zeebrugse haven. Deniam A. en Sultan T. werden op 10 mei voor identieke feiten al tot zes maanden cel veroordeeld, maar liepen op 13 september weer tegen de lamp. Daarom vorderde het OM voor hen een jaar effectieve gevangenisstraf. Hun advocaten drongen aan op een mildere bestraffing. "Mijn cliënt liet zich in Brussel meeslepen door een groep. Ze zijn in Gembloux in een vrachtwagen geklommen, maar wilden naar eigen zeggen eigenlijk naar Nederland", aldus meester Alexander Verstraete.

Ten slotte werd een 26-jarige man uit Gambia veroordeeld voor het gebruiken van een valse Italiaanse identiteitskaart. Ba A. probeerde op die manier op de ferry naar het Verenigd Koninkrijk te geraken, maar liep tegen de lamp. Ook hij kreeg zes maanden cel en 800 euro boete.

In de nieuwe dossiers doet de rechter uitspraak op 13 november.

(BELGA)

Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.Op 13 augustus 2018 werden een Libiër en twee Algerijnen betrapt bij het havenbedrijf P&O Ferries. Moaad A. bedreigde zelfs een bewakingsagent door met een mes te zwaaien. De 24-jarige man werd uiteindelijk tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. Zijn Algerijnse kompanen en drie Eritrese havenindringers kregen woensdagochtend zes maanden cel opgelegd. Alle beklaagden moeten ook 800 euro boete betalen.Op dezelfde zitting moesten opnieuw vijf mensen uit Eritrea zich verantwoorden voor het binnendringen van de Zeebrugse haven. Deniam A. en Sultan T. werden op 10 mei voor identieke feiten al tot zes maanden cel veroordeeld, maar liepen op 13 september weer tegen de lamp. Daarom vorderde het OM voor hen een jaar effectieve gevangenisstraf. Hun advocaten drongen aan op een mildere bestraffing. "Mijn cliënt liet zich in Brussel meeslepen door een groep. Ze zijn in Gembloux in een vrachtwagen geklommen, maar wilden naar eigen zeggen eigenlijk naar Nederland", aldus meester Alexander Verstraete.Ten slotte werd een 26-jarige man uit Gambia veroordeeld voor het gebruiken van een valse Italiaanse identiteitskaart. Ba A. probeerde op die manier op de ferry naar het Verenigd Koninkrijk te geraken, maar liep tegen de lamp. Ook hij kreeg zes maanden cel en 800 euro boete.In de nieuwe dossiers doet de rechter uitspraak op 13 november.(BELGA)