Jaar cel voor Brugse grafdelver die graven schond en gouden tanden stal

© gf
Redactie KW

Een voormalige grafdelver van stad Brugge is in beroep veroordeeld tot twaalf maand cel, waarvan zes effectief voor onder meer grafschennis. Drie ex-collega’s kregen opschorting van straf.

De feiten kwamen toevallig aan het licht toen K. D. (32) uit Loppem in oktober 2017 werd opgepakt tijdens de rellen na de voetbalmatch tussen Club Brugge en Antwerp. Op zijn smartphone stonden talrijke lugubere foto’s van menselijke resten en er was zelfs een schedel te zien waarop hij een hakenkruis tekende. Hij deelde de beelden met vrienden en collega’s via een WhatsApp-groepje ‘buddysgold’.

Zwaardere straf

Verder onderzoek wees uit dat hij en twee anderen gouden tanden en ringen uit graven haalden waarvan de concessie was verlopen en die ze moesten leeghalen. Ook een vierde gaf toe ooit een gouden kroon te hebben gevonden en te hebben verkocht. Allen kregen ze opschorting van straf, behalve K.D. Hij kreeg 12 maand met uitstel. Het openbaar ministerie vond de straffen echter te laag en vorderde voor K.D. 12 maand effectief en zwaardere straffen voor de drie anderen. K.D. kreeg uiteindelijk van het hof 12 maand cel, waarvan de helft effectief en een boete van 800 euro. Voor de drie anderen bleef de opschorting behouden. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier