Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.

Mohamed Z. (26) liep op 28 oktober tegen de lamp. Bovendien werd de Algerijn in juni al tot zes maanden cel veroordeeld voor het binnendringen van de haven. In die omstandigheden vorderde het OM deze keer een jaar effectieve celstraf en 800 euro boete. De verdediging vroeg om een straf met uitstel. De beklaagde zou verklaard hebben dat hij voortaan niet meer zal proberen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

Ook vijf andere transmigranten moesten zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden. Voor hen werd telkens zes maanden cel en 800 euro boete geëist. Woensdagochtend kregen drie andere havenindringers diezelfde gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om drie Algerijnen die in de loop van oktober betrapt werden op de terreinen van P&O Ferries.

Ten slotte werden een Syriër en twee Algerijnen veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf voor het binnendringen van militair domein. Rami M. (33), Amine S. (22) en Sabir Z. (30) klommen op 18 januari over de omheining van de marinebasis in Zeebrugge.

In de nieuwe dossiers doet de rechter op 8 januari uitspraak.

(Belga)

Migranten zien de haven van Zeebrugge vaak als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor illegaal verblijf in België.Mohamed Z. (26) liep op 28 oktober tegen de lamp. Bovendien werd de Algerijn in juni al tot zes maanden cel veroordeeld voor het binnendringen van de haven. In die omstandigheden vorderde het OM deze keer een jaar effectieve celstraf en 800 euro boete. De verdediging vroeg om een straf met uitstel. De beklaagde zou verklaard hebben dat hij voortaan niet meer zal proberen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken.Ook vijf andere transmigranten moesten zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden. Voor hen werd telkens zes maanden cel en 800 euro boete geëist. Woensdagochtend kregen drie andere havenindringers diezelfde gevangenisstraf opgelegd. Het gaat om drie Algerijnen die in de loop van oktober betrapt werden op de terreinen van P&O Ferries.Ten slotte werden een Syriër en twee Algerijnen veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf voor het binnendringen van militair domein. Rami M. (33), Amine S. (22) en Sabir Z. (30) klommen op 18 januari over de omheining van de marinebasis in Zeebrugge.In de nieuwe dossiers doet de rechter op 8 januari uitspraak.(Belga)