Jaar cel geëist voor fatale duw aan zomerbar Le Jardin in Langemark

De broers Louis en Thibault D. voor de rechtbank. © LK
Laurens Kindt

Een 24-jarige man uit Zonnebeke riskeert een jaar effectieve celstraf voor de fatale duw die hij eind september 2017 gaf aan een 28-jarige man uit Langemark aan zomerbar Le Jardin in Langemark. Door het incident overleed Frederic Verhelst. Beklaagde Louis D. ontkent.

Het incident gebeurde op de sluitingsavond van de pop-up zomerbar Le Jardin in Langemark op 30 september 2017. Frederic Verhelst uit Langemark was die avond iets gaan drinken met een vriend van hem. In de zomerbar ontmoetten ze ook Louis D. uit Zonnebeke. Toen de bar om 2 uur ‘s nachts sloot, ontstond er ruzie. Het trio had stevig gedronken. “Wij vermoeden dat Frederic wou beletten dat er nog met de wagen gereden werd en dat hij daarom de autosleutels van zijn vriend in zijn broekzak bewaarde. Een getuige heeft verklaard hoe ze zag dat Louis D. een vuistslag gaf in het gezicht van Frederic. Daardoor is hij ten val gekomen op zijn achterhoofd. Hij bloedde hevig en verloor het bewustzijn”, aldus de advocate van de familie van het slachtoffer. “Maar in plaats van de hulpdiensten te bellen, hebben Louis D. en die zogenaamde vriend van Frederic hem versleept naar de graskant. Daarna zijn ze gewoon vertrokken en nog op café gegaan”, klonk het.

Louis D. ontkent dat hij het slachtoffer een duw gaf. “Frederic kon nogal boos worden als hij gedronken had. Hij is naar de keel gevlogen van mijn cliënt en die heeft zich verweerd, met zijn handen voor zijn gezicht. Daardoor, en door het feit dat Frederic heel wat gedronken had, is het slachtoffer gevallen. Met tragische gevolgen. Heel tragisch. Maar mijn cliënt heeft dat niet zo gewild”, pleitte advocaat Jan Leysen voor Louis D. Naast de feiten in Langemark wordt Louis D. ook nog vervolgd voor twee andere feiten van agressie, op de Kasteelcross in Zonnebeke en in café Cuvee in Passendale.

Voor dat laatste feit wordt ook zijn broer Thibault vervolgd. “Maar dat zijn banale caféruzies van dertien-in-een-dozijn. Het zijn van die ruzies waarvan alle betrokkenen achteraf zeggen dat ze teveel gedronken hadden en dat ze allemaal in fout waren. Men sleurt er die dossiers bij om van mijn cliënt een echte agressieveling te maken en dat is hij niet“, pleitte advocaat Leysen. Procureur Johan Lescrauwaet van het Ieperse parket is echter wél overtuigd van de schuld van de broers D. Hij eiste voor Louis D. een effectieve celstraf van één jaar en voor Thibault een straf van tien maanden. Op 24 juni wordt het vonnis uitgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier