Jaar cel en vijf jaar beroepsverbod voor failliete bouwaannemer voor oplichtingen

De beklaagden sloegen verschillende keren toe. © Getty Images
Redactie KW

Een 29-jarige ondernemer uit Deinze is door de rechtbank van Kortrijk bij verstek veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf, een boete van 2.400 euro en een beroepsverbod van vijf jaar voor oplichtingen en misbruik van vertrouwen. Met zijn failliete bouwfirma maakte hij tal van slachtoffers.

“Voor ons was hij toen een vriend, nu een gangster”, klinkt het bij een gedupeerd koppel. “Dit is nooit de bedoeling geweest, ik stond zelf op straat”, reageert S.V., die samen met zijn echtgenote en medezaakvoerster terecht stond. Ondertussen stampte hij een nieuw bedrijf met slimme, herbruikbare bekers uit de grond. Aan de slachtoffers moet hij ruim een half miljoen euro schadevergoedingen betalen.

Na het faillissement van bouwfirma Saals bleven tal van klanten verweesd en berooid achter. Een lang leven was het bedrijfje niet beschoren. Opgericht in april 2016 en al failliet in augustus 2017, na een verhuis van Moorslede naar Roeselare. Maar zelfs toen de firma al virtueel failliet was, bleef S.V. grote voorschotten innen en nieuwe contracten afsluiten.

Niet meer bereikbaar

“We waren met V. en zijn echtgenote bevriend”, vertelt een koppel uit Roeselare. “Hij zou de renovatie van onze pas aangekochte woning doen. Wij zouden zelf de afbraak doen, hij de heropbouw. Hij vroeg 40 procent voorschot, 40 procent bij de start van de werken en 20 procent na het einde van de werken. Maar toen het in de zomer van 2017 tijd was om aan de werken te beginnen, daagde hij niet op. Altijd had hij wel een geloofwaardig excuus. Goed uitleggen, dat kon hij wel. Een keer stuurde hij twee dagen een hulpje langs. Meteen vroeg hij de tweede 40 procent. Wij waren niet vertrouwd met de gebruiken in de bouw en betaalden. We geloofden niet dat er iets fouts kon lopen, hij en zijn vrouw waren immers vrienden. Maar daarna was hij niet meer bereikbaar, tot de firma uiteindelijk failliet was. Wij waren ons geld kwijt – ruim 20.000 euro – én bleven met een volledig gestripte benedenverdieping achter. De week voordien waren we nog op de babyborrel van hun kindje.”

Van onze vriendschap blijft niets meer over, voor ons is hij nu een gangster. Hopelijk laten anderen zich niet meer vangen door zijn praktijken

Het koppel uit Roeselare moest zelf de werken in handen nemen en op zoek naar andere aannemers. “Bijna een jaar lang moesten we noodgedwongen bij familie logeren omdat onze woning niet klaar was”, aldus de vrouw van het koppel. “Daar word je ziek van. Van onze vriendschap blijft niets meer over, voor ons is hij nu een gangster. Hopelijk laten anderen zich niet meer vangen door zijn praktijken. Hij was eerder ook al eens failliet gegaan. Ongelofelijk dat zo iemand dan opnieuw gewoon doodleuk een nieuwe firma kan oprichten en voortdoen.”

367.000 euro

Een andere man die V. onder de arm nam voor de totaalrenovatie van een studentenhuis in Gent, kwam eveneens bedrogen en berooid uit. Hij schoot er maar liefst 367.000 euro bij in. “Tergend”, vond curator Virginie Bailleul zijn werkwijze. “Omdat die systematisch was.” “Bij ons vroeg hij nog eens extra geld, zogezegd voor een investering bij Eandis”, vult een ander slachtoffer nog aan. “Hij beloofde zelfs intresten tot 8 procent.” Veel hoop om hun centen terug te zien, koesteren de slachtoffers niet meer. Maar ze trokken uit principe wel nog naar de rechtbank om zich burgerlijke partij te stellen.

Volgens de openbare aanklager in Kortrijk bezondigde S.V. zich aan tal van faillissementsinbreuken, maar ook aan oplichting en misbruik van vertrouwen. “Er was geen boekhouding, geld van de firma werd gebruikt voor privédoeleinden. Zelfs toen hij al virtueel failliet was, sloot hij nog overeenkomsten af en inde nog voorschotten. Terwijl hij wist dat hij de werken nooit meer zou kunnen voltooien.”

Nog verdediging voeren

“Heel vervelend”, vindt V., die niet op de rechtbank kwam opdagen. “Ik kom zelf uit een moeilijke periode. Tot de laatste snik heb ik samen met mijn echtgenote gestreden voor het bedrijf. Tot het niet meer ging. We stonden zelf met een dochtertje van enkele weken oud op straat. Het is nooit de bedoeling geweest iemand bewust geld af te troggelen. Iedereen die me kent, weet dat ik zo niet ben. Ik hou er geen Porsche aan over. Nu probeer ik van heel ver terug te komen. Het geld dat ik nu verdien is wellicht nog mijn enige kans om alles recht te trekken. Niettegenstaande ik verstek liet op de rechtbank is het de bedoeling die zaak nog op te pikken en na het verstekvonnis verzet aan te tekenen en onze verdediging te voeren.”

Met zijn nieuwe firma onderhandelt S.V. op vandaag met grote festivals en voetbalclubs als AA Gent, Zulte Waregem en RC Genk. Zij tonen verregaande interesse in zijn slimme herbruikbare beker. Wie drankjes in de beker bestelt, betaalt de bekers maar als ze leeg in een slimme vuilnisbak worden gedeponeerd, wordt de waarborg ook automatisch terug op de rekening van diegene die de waarborg betaalde, gestort. Gedaan met lange wachtrijen op het einde van een evenement om de waarborg terug te krijgen of een financieel katertje voor diegene die het eerste rondje trakteerde.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier