Jaar cel en fikse boete voor sociale dumping op werven in Heule en Waregem

© iStock
Redactie KW

Een 33-jarige Bulgaar uit Asse heeft in de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf gekregen voor sociale dumping van negen Oekraïense en Georgische werkkrachten via zijn bouwbedrijf.

Het gerecht kreeg R.F. in het najaar van 2018 in de gaten na inspecties op werven in Heule en Waregem. Telkens waren Oekraïense en Georgische mannen aan de slag die niet over een contract beschikten en zelfs niet wisten voor welk bedrijf ze werkten. Ze werkten tot tien uur per dag en kregen twintig euro per vierkante meter metselwerk.

De mannen bleken tewerkgesteld via een Poolse firma, die in werkelijkheid een schijnvennootschap was die F. voor een peulschil gekocht had in Warschau. Zijn vrouw maakte hij zaakvoerster. “Die constructie liet hem toe om niet-Europeanen tegen ondermaatse lonen en zonder sociale verzekering in België aan het werk te zetten”, verduidelijkte de arbeidsauditeur. “Je reinste concurrentievervalsing.”

De arbeidsauditeur vroeg achttien maanden cel voor R.F. en een geldboete van 24.000 euro voor zijn firma. De verdediging drong aan op de vrijspraak en wees met een beschuldigende vinger naar de Poolse boekhouder met wie R.F. in zee was gegaan.

De rechter veroordeelde R.F. tot een jaar effectieve celstraf. Zijn firma kreeg een boete van 24.000 euro, de helft met uitstel. In totaal werd ook 51.000 euro verbeurd verklaard. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier