“Ivo Poppe is geen barmhartige Samaritaan, maar een seriemoordenaar”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, is openbaar aanklager Serge Malefason bezig aan zijn requisitoir over de schuld.

Tijdens zijn requisitoir komt de openbare aanklager geregeld terug op het verhoor van Ivo Poppe door assisenvoorzitter Bart Meganck, op de eerste dag van dit assisenproces. “Wat heeft het verhoor van Ivo Poppe ons geleerd? Niet veel. Ik moet u waarschuwen voor de leugens. Ik noem ze ‘de leugens des doods’. Over zijn familie zegt hij dat het de sterke familiale en emotionele band was die hem ertoe aangezet heeft om de feiten te plegen. Over de tientallen anderen zegt hij dat het dutskes waren wiens ‘zinloze leven’ hij wou beëindigen, uit barmhartigheid en met de beste bedoelingen. Hij gaf tijdens zijn verhoor zelf toe dat hij van die mensen nooit de vraag heeft gekregen om hen te ‘helpen’. Hij doet zich voor als de Reddende Engel, de Barmhartige Samaritaan, die niet de Naakte kleedde of de Hongerige spijsde, maar de Kwetsbare Oudere doodde.

Hij gaf tijdens zijn verhoor zelf toe dat hij van die mensen nooit de vraag heeft gekregen om hen te ‘helpen’

Volgens de aanklager wist Ivo Poppe heel goed dat hij illegaal bezig was. “Hij heeft gezondigd tegen het allereerste gebod, dat in de Stenen Tafelen van de joden gebeiteld staat. Gij zult niet doden. Zelfs de Mesopotamiërs wisten het al. Dus gij ook, Ivo Poppe. Ge wist het. Je euthanaseert niet iemand door lucht in de aders te spuiten of te smoren met een kussen, je vermoordt iemand door lucht in de aders te spuiten of nonkel Leon te smoren met een kussen. Ivo Poppe heeft telkens gedood voor een pijnlijke dood van die mensen. De wreedheid zelve was het, met dat kussen bij nonkel Leon. En die luchtembolen, het inspuiten van lucht, dat komt uit een experiment van de nazi’s in de concentratiekampen. Waren er alternatieven? Jazeker, zuster Lemey, de voormalige hoofdverpleegster van het ziekenhuis heeft het hier getuigd. Er was pijnbestrijding, er was een palliatief team. Ivo Poppe zat er zelfs in. Wat Poppe zegt, is het excuus van een seriemoordenaar.

Kunnen beslissen over leven of dood verschaft hem genot. Een kenmerk van een seriemoordenaar

De term ‘seriemoordenaar’ kwam meermaals terug in het requisitoir van de aanklager. “Wat drijft Ivo Poppe? Zijn medelijden is misplaatst. Hij zal het niet graag horen, maar Ivo Poppe houdt van macht. En macht gebruik je niet, die misbruik je. Dat gebeurt in vele vormen: verwijten naar zijn schoonbroer die op reis ging terwijl zijn moeder in het ziekenhuis lag, brieven sturen naar zijn scheidende schoonzus, het intimideren van collega’s, het ondermijnen van het gezag van de pastoor. Volgens de psychiaters drijft het hebben van macht Ivo Poppe in het controleren van zijn doen en laten. Hij heeft de psychiaters letterlijk gezegd dat hij de feiten pleegde uit een soort machtsgevoel. Ivo Poppe geniet en kickt op macht. Kunnen beslissen over leven of dood verschaft hem genot.Een kenmerk van een seriemoordenaar.

De procureur bouwt nu een pauze van een tiental minuten in en gaat straks verder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.