Ivo Poppe in tranen: “Het spijt mij heel erg”

© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, zijn de debatten over de schuld afgelopen. Na een korte repliek op de pleidooien van de verdediging, kreeg Ivo Poppe het laatste woord. “Dames en heren, geachte families: het spijt me, het spijt me heel erg”, klonk het in tranen.

Tijdens de replieken kwam procureur-generaal Serge Malefason nog eens kort terug op de geniepige manier waarop Ivo Poppe volgens hem de feiten pleegde. “Ivo Poppe was de dief die in de nacht toe kwam aan het ziekenhuis. Met zijn fietsje en met zijn spuiten in zijn zak. Hij sloeg toe op onbewaakte momenten”, klonk het. Hij benadrukte dat zijn eigen moeder, Ivonna Vanhaverbeke, helemaal niet terminaal ziek was toen ze in 2011 op 90-jarige leeftijd door Ivo Poppe gedood werd. “Er ligt nog iets op mijn lever over zijn moeder. Heel de familie kwam hier zeggen hoe terminaal ze wel was en dat het verslag van de wetsdokter niet correct was. Maar bij professor Desmet zegt Ivo Poppe het letterlijk: ‘moeder was niet echt ziek toen hij ze naar de andere kant hielp, maar ze was ten einde gekomen’. Dat is dus niet terminaal”, stelde de procureur-generaal.

Beraadslaging

Na nog een kort antwoord van de advocaten van Ivo Poppe kreeg de beschuldigde het laatste woord. Geëmotioneerd stond Ivo Poppe recht in de beschuldigdenbank. “Ik heb één laatste woord. Dames en heren, geachte families: het spijt me, het spijt me heel erg”, zei Ivo Poppe luid. Daarna zakte hij wenend terug in de beschuldigdenbank.

De jury gaat nu samen met de drie raadsheren binnen in de beraadslagingskamer om een beslissing te nemen over de schuld van Ivo Poppe. Wellicht zal dit enkele uren duren en zal er pas morgen, donderdag, gepleit en beslist worden over de straf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.