Italiaanse krijgt 37 maanden cel voor mensensmokkel in Zeebrugge

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 43-jarige Italiaanse veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf voor mensensmokkel. Haar 29-jarige kompaan kreeg 18 maanden met uitstel voor zijn aandeel in de zaak. De beklaagden probeerden een Albanees het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen.

Op woensdag 31 januari trokken drie mensen rond 16 uur naar de haven van Zeebrugge om de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk. Het opmerkzame personeel van P&O Ferries had door dat er iets niet pluis was en liet de scheepvaartpolitie ter plaatse komen. De politie stelde vast dat één van de drie reizigers met valse Italiaanse papieren in het Verenigd Koninkrijk wilde geraken. Volgens procureur Manuel Manderick was ‘Gabriele Natalini’ duidelijk geen Italiaan, maar een Albanees. De man sprak amper Italiaans en dacht dat Firenze de hoofdstad van Italië was.

De Italianen die hem vergezelden, werden door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Simone B. legde uitgebreide bekentenissen af en mocht na ruim een maand de gevangenis verlaten. De jongeman uit Pistoia verklaarde dat hij 700 euro zou krijgen om de Albanees te smokkelen. Het OM vorderde twee jaar gevangenisstraf met uitstel. “Deze zaak is voor mijn cliënt een absolute nachtmerrie geweest. In de gevangenis werd hij het slachtoffer van agressie door zijn celgenoot”, aldus meester Nadia Lorenzetti. B. benadrukte op de zitting dat hij veel spijt heeft van zijn daden.

Bijna wekelijks naar het Verenigd Koninkrijk

Ondanks de gedetailleerde verklaringen van haar kompaan bleef Silvia P. haar betrokkenheid wel ontkennen. Nochtans toonde het onderzoek onder andere aan dat ze sinds oktober 2017 bijna wekelijks naar het Verenigd Koninkrijk reisde. Ook het onderzoek van haar gsm leverde duidelijke aanwijzingen op. Volgens haar advocaat Carlo Tiribelli staat het echter niet vast dat ‘Gabriele Natalini’ een Albanees is. De rechter veegde dat argument echter van tafel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier