Op 21 oktober 2018 werden twee mensen ontdekt in een trailer afkomstig uit de Noord-Spaanse havenstad Santander. De verstekelingen hoopten in het Verenigd Koninkrijk te geraken, maar waren dus in Zeebrugge beland. Dankzij onderzoek van zijn gsm kwam de Koerdische Iraniër in het vizier van de speurders.

Volgens het openbaar ministerie bleek duidelijk dat Mohsen M. zich bezighield met mensensmokkel. Op een foto poseerde hij bijvoorbeeld met het pistool van een andere smokkelaar in de jungle van Calais. Ook zijn berichten toonden aan dat hij een rol speelde binnen een smokkelorganisatie.

De verdediging legde uit dat M. als politiek vluchteling naar Europa kwam. In zijn thuisland zou hij in de gevangenis gefolterd zijn. Aan zijn Duitse vriendin vertelde de beklaagde opvallend genoeg dat hij een neef ging smokkelen vanuit Servië. "Maar hij durfde gewoon niet vertellen dat hij haar wilde verlaten. In werkelijkheid probeerde hij in de jungle zelf gesmokkeld te worden", aldus meester Pieter Vandermeersch. Naar eigen zeggen handelde M. dus onder druk van een echte smokkelaar. "Hij mocht als een soort bodyguard mee naar Santander, maar heeft nooit een trailer geopend."

Mohsen M. benadrukte zelf ook dat hij geen mensensmokkelaar is. "Anders zou ik toch wel in Spanje gebleven zijn? Ik ben een Koerd, ik heb dus geen land. Daarom ben ik naar Europa gekomen", klonk het. De rechter doet uitspraak op 26 april.

(BELGA)

Op 21 oktober 2018 werden twee mensen ontdekt in een trailer afkomstig uit de Noord-Spaanse havenstad Santander. De verstekelingen hoopten in het Verenigd Koninkrijk te geraken, maar waren dus in Zeebrugge beland. Dankzij onderzoek van zijn gsm kwam de Koerdische Iraniër in het vizier van de speurders.Volgens het openbaar ministerie bleek duidelijk dat Mohsen M. zich bezighield met mensensmokkel. Op een foto poseerde hij bijvoorbeeld met het pistool van een andere smokkelaar in de jungle van Calais. Ook zijn berichten toonden aan dat hij een rol speelde binnen een smokkelorganisatie.De verdediging legde uit dat M. als politiek vluchteling naar Europa kwam. In zijn thuisland zou hij in de gevangenis gefolterd zijn. Aan zijn Duitse vriendin vertelde de beklaagde opvallend genoeg dat hij een neef ging smokkelen vanuit Servië. "Maar hij durfde gewoon niet vertellen dat hij haar wilde verlaten. In werkelijkheid probeerde hij in de jungle zelf gesmokkeld te worden", aldus meester Pieter Vandermeersch. Naar eigen zeggen handelde M. dus onder druk van een echte smokkelaar. "Hij mocht als een soort bodyguard mee naar Santander, maar heeft nooit een trailer geopend."Mohsen M. benadrukte zelf ook dat hij geen mensensmokkelaar is. "Anders zou ik toch wel in Spanje gebleven zijn? Ik ben een Koerd, ik heb dus geen land. Daarom ben ik naar Europa gekomen", klonk het. De rechter doet uitspraak op 26 april.(BELGA)