Inwoner Zeebrugge zwaar aangepakt door transmigranten: “Ze stampten me en sneden me met een mes…”

"Voor ik het wist vielen die 15 mannen mij aan. Eén van hen had duidelijk de leiding en zei de andere wat ze moesten doen. Ze stampten me, sneden me met een mes en sprongen op mijn hoofd", aldus de 44-jarige O.C. © TLEG
Redactie KW

Een groepje transmigranten takelde zaterdagavond een inwoner van Zeebrugge lelijk toe. Die ging verhaal halen toen hij zag hoe twee mannen in zijn caravan inbraken. Plots keerde een groep van zo’n 15 mensen zich tegen hem. Het slachtoffer werd gestampt en met een mes bewerkt.

“Ze wilden mij dood. Daar ben ik bijna zeker van. Ik lag al op de grond, maar ze bleven stampen. Ze staken zelfs een mes in mijn handen en mijn nek. Als de politie niet tussenbeide was gekomen, dan was ik er niet meer geweest.” O.C. (44) werd zaterdagavond aangevallen door een groepje van zo’n 15 transmigranten aan de tramhalte in de Kustlaan van Zeebrugge. Ze werkten hem tegen de grond en takelden hem lelijk toe. De politie was aanwezig, maar de transmigranten sloegen na de feiten snel op de vlucht zodat geen van hen opgepakt kon worden.

“Drie keer ingebroken”

O.C. woont vlakbij de Stella Mariskerk in de Zeebrugse Strandwijk. Hij verbouwde er een tijdje geleden een appartement en woonde op dat moment in een caravan. Die stond sindsdien geparkeerd op zijn eigen parkeerplaats, maar kreeg al verschillende keren ongewenst bezoek. “De afgelopen maand braken ze er drie keer in”, zegt O. “En telkens richtten ze heel wat schade in. Ik kan nog begrijpen dat ze een plek zoeken om te slapen, maar waarom moeten ze dan steeds zoveel kapot maken?”

Zaterdagavond keek de man door het raam van zijn appartement en zag hij hoe twee mannen aan zijn caravan prutsten. Hij ging naar buiten om verhaal te halen. “Ik wilde hen eigenlijk vriendelijk vragen wat ze aan het doen waren, maar voor ik het wist gaf één van hen me een vuistslag“, zegt O. “Het kwam tot een gevecht. Eén van hen viel op de grond en de andere liep weg. Ik liep er achter en zag toen de politie en een groepje transmigranten aan de tramhalte staan.”

Mes

Op dat moment hadden net twee agenten van de scheepvaartpolitie het groepje transmigranten ontdekt. Zij maanden hen aan om te vertrekken, toen ze de schermutseling verderop tussen O. en de tweede inbreker zagen. Plots keerde de ganse groep zich tegen O. omdat hij duidelijk ruzie had met één van hen. “Voor ik het wist vielen die 15 mannen mij aan. Eén van hen had duidelijk de leiding en zei de andere wat ze moesten doen. Ze stampten me, sneden me met een mes en sprongen op mijn hoofd. Gelukkig waren er die twee agenten die zo goed als ze konden tussenbeide kwamen. Anders had ik het wellicht niet meer kunnen navertellen.”

De agenten slaagden er uiteindelijk in om de aanvallers van O. te halen. Een agente kreeg daarbij ook enkele klappen en liep kneuzingen en blauwe plekken op. Ze verwittigden de hulpdiensten en trommelden hun collega’s van de lokale politiezones in de buurt op. Uiteindelijk werd echter geen enkele dader opgepakt. “De transmigranten zetten het op een lopen”, zegt Lien Depoorter, woordvoerster van de Brugse politie. “Nadien werd wel nog een groepje aangetroffen, maar die konden niet aan de feiten gelinkt worden. Ondertussen loopt het onderzoek verder.” Iets wat ook procureur Frank Demeester bevestigt. “Als we ze kunnen identificeren, zullen ze zeker vervolgd worden”, zegt hij. “Maar aangezien die mensen alle richtingen zijn uitgelopen en het moeilijk was om ze in het donker te herkennen zal dat een moeilijke klus worden.”

Zelf vluchteling

Slachtoffer O. werd naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd hij genaaid aan de lelijke wondes in zijn handen. De man werkt als dokwerker in de Zeebrugse haven en kwam 18 jaar geleden zelf als vluchteling vanuit Oekraïne naar ons land. “Die mannen zijn misschien ook voor de oorlog gevlucht, maar in mijn ogen zijn het gewoon criminelen. Ze vormen hier bendes en gaan aan het stelen en zijn agressief. Ik hoop dat hier snel eens hard tegen opgetreden wordt, want op die manier voelt niemand zich nog veilig in Zeebrugge.”

O. kampt sinds het incident zelf ook met psychologische problemen. Hij ging maandag werken, maar ging er mentaal onder door. “Ik was fysiek wel aanwezig, maar mijn verstand was er niet bij. Ik heb nu pillen gekregen van de dokter om te kalmeren en zal al zeker een week niet kunnen werken. Het gaat er bij mij gewoon echt niet in. Ik lag al op de grond, waarom moesten ze me zo zwaar aanpakken? Gewoon omdat ik niet wou dat ze in mijn caravan inbraken.” (TLEG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier