Internationale mediabelangstelling voor reconstructie kasteelmoord vol intriges

© Foto Belga
Jean Pierre Terryn

Oud-Roeselarenaar Koen Wittouck, die in Brugge het onderzoek in de kasteelmoord leidt, houdt maandag 29 februari een wedersamenstelling op de plaats delict. Het speurwerk is al dermate gevorderd dat de onderzoeksrechter de verklaringen van de verdachten en de bevindingen van zijn speurdersteam ter plekke wil aftoetsen.

Nu al staat vast dat de reconstructie heel wat mediabelangstelling teweeg zal brengen. Zelfs buitenlandse media zijn aangetrokken door de zogenaamde ‘kasteelmoord van Wingene’, in het bijzonder de Nederlandse pers. Twee van de vier verdachten zijn Hollanders. Voorts was de eigenlijke doder van kasteelbewoner Stijn Saelens, de intussen overleden ‘Ronnie’ van Bommel, een huurmoordenaar uit Eindhoven.

Intriges

Rond het dossier hangt voor de buitenwereld nog steeds een waas van geheimzinnigheid. Het is naar buitenuit nog steeds niet duidelijk wie wat deed in deze onverkwikkelijke zaak. Het is voorts een familiedrama in kringen van respectabele huisartsen enerzijds en een affaire met wortels tot in het Nederlandse onderwereld anderzijds. De kasteelmoord blijft ook niet gespeend van intriges.

De Brugse onderzoeksrechter Wittouck en zijn rechercheurs zullen er alles aan om de pers tijdens de wedersamenstelling op afstand te houden. Voor media en andere ‘pottenkijkers’ wordt een grote perimeter afgebakend. Enkel de leden van het onderzoeksteam, experten als psychiaters en wetsdokters zullen naast de advocaten van de beklaagden het kasteeldomein in de bossen van Sint-Pieterveld in Wingene en het kasteel zelf binnen mogen. Daar in de hal werd Stijn Saelens (34) met een gericht pistoolschot op dinsdag 31 januari 2012 neergeschoten.

Afzonderlijke gevangenissen

De vier verdachten in het dossier zijn dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede, Pierre Serry uit Aalter en de Nederlanders Evert De Clercq uit IJzendijke en Franciscus ‘Roy’ Larmit uit Tilburg. Ze zitten nog steeds achter de tralies. Elk is in een andere gevangenis ondergebracht, zodat mogelijke contacten uitgesloten zijn.

‘Roy’ Larmit, een 37-jarige huisschilder en vader van twee kinderen zou zijn oom, de kort na de moord overleden Antoon ‘Ronnie’ van Bommel (49) uit Eindhoven, op 31 januari 2012 hebben vergezeld naar het kasteel. Het was huurdoder Van Bommel die de trekker overhaalde. Zijn jonge neef was chauffeur en hielp mee het dode lichaam te verbergen in een geïmproviseerd graf op het domein van Pierre Serry (65) in het bos van Maria-Aalter. Larmit zelf houdt vol dat hij niet weet wat zijn oom precies van plan was toen ze naar Wingene reden. Recent verklaarde hij onthutst te zijn dat hij eigenlijk ongewild bij de moord betrokken raakte.

‘Vieze, incestueuze vent’

Oom Van Bommel had het over “die vieze, incestueuze vent” waar men eindelijk van af was. Stijn Saelens kwam in de zomer van 2011 in opspraak toen hij volgens de kinderjuf van het gezin naakt bepaalde handelingen in het bijzijn van zijn dochtertje deed.

Internationale mediabelangstelling voor reconstructie kasteelmoord vol intriges

Larmit zit sinds 1 mei opgesloten. Wat de verklaringen van Larmit ook mogen inhouden, ze zorgden er in elk geval voor dat dokter André Gyselbrecht (65), de schoonvader van Saelens, eind juni voor de vierde keer in de gevangenis belandde. Ook de Zeeuw Evert De Clercq (51), die in juni 2013 al kortstondig in de cel zat, werd opnieuw aangehouden. Larmit zei zijn ondervragers dat hij in de zomer van 2011 aan De Clercq, eigenaar van een hotel en een growshop in IJzerdijke nabij Sluis, moest zeggen dat een bepaalde afspraak kon doorgaan. Deze laatste wordt net als hormonen- en drugskoning Pierre Serry beschouwd als een tussenschakel, die huurdoders in het crimineel milieu lieten zoeken. Serry is sinds februari 2012 van zijn vrijheid beroofd.

Wanneer assisenzaak?

Huisarts Gyselbrecht wordt beschouwd als de opdrachtgever. Zijn vriend Pierre Serry zou als tussenpersoon zijn ingeschakeld om de mannen te ronselen om Stijn Saelens op te zoeken en tot andere gedachten te brengen. Dokter Gyselbrecht houdt vol dat hij vroeg om zijn schoonzoon “enkel een lesje te leren“. Serry zou via Evert De Clercq als een soort makelaar mannen voor de strafexpeditie in het Hollanse misdaadmilieu hebben gezocht.

Internationale mediabelangstelling voor reconstructie kasteelmoord vol intriges

Het is zeer de vraag of er ooit een klassiek assisenproces van de kasteelmoord komt, nu justitieminister Koen Geens assisen wil afschaffen. Meester Platteau en André Gyselbrecht hopen op een assisenproces om voor eens en altijd voor de volksjury klaarheid te scheppen. Mocht het er toch van komen, dan is het proces dit jaar niet meer haalbaar. Het einde van het onderzoek is nog niet in zicht. Het dossier zou ten vroegste in 2017 kunnen worden doorverwezen naar het West-Vlaamse assisenhof.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier