Intern onderzoek gestart in Brugge nadat winkeldief uit ziekenhuis vlucht

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De winkeldief die afgelopen weekend de benen nam vanuit het AZ Sint-Jan in Brugge is voorlopig nog niet terecht. Bij de politie zit men verveeld met het incident en werd een intern onderzoek gestart. Maar meer info wenst men niet te geven. Hoe de jongeman kon vluchten blijft dus onduidelijk.

Om een botscan te ondergaan en zo uit te maken of hij meer- of minderjarig was. Daarvoor ging een jonge Algerijn zaterdag het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge binnen. Begeleid door politiemensen, want hij werd verdacht van een winkeldiefstal en een woninginbraak. Alleen slaagde de verdachte er in om de agenten te verschalken en weg te vluchten. Hij liep het ziekenhuis uit en werd niet meer teruggevonden. “In het ziekenhuis heeft de verdachte de benen genomen en hij kon niet meer ingerekend worden”, klonk het in een droog persbericht van het Brugse parket.

Tabak gestolen

Het is de trieste uitkomst van wat nochtans begon met goed politiewerk. Want de jongeman kon zaterdag opgepakt worden voor een winkeldiefstal in Knokke-Heist. Hij had er tabak gestolen en al snel bleek dat hij ook in aanmerking kwam voor een woninginbraak in 2019. Hij werd door de politie verhoord en er ontstond wat discussie over zijn geboortedatum. De Algerijnse jongeman – die illegaal in ons land verbleef – beweerde nog minderjarig te zijn. Om dat ook wetenschappelijk vast te stellen werd beslist om hem aan een botscan te onderwerpen. Daarna zou hij bij de onderzoeksrechter voorgeleid worden.

Maar in het ziekenhuis slaagde hij er dus in te ontsnappen. Hoe dat precies is kunnen gebeuren blijft onduidelijk. Droeg hij handboeien? Werd hij bewaakt door agenten? En hoeveel? Het zijn allemaal vragen die nu het voorwerp uitmaken van een intern onderzoek bij de politie. Daar zit men uiteraard verveeld met de ontsnapping. “Wij kunnen enkel meegeven dat er een intern onderzoek loopt. Meer informatie geven we niet”, zegt Isolde Van Eenooghe, woordvoerster van de politiezone Damme/Knokke-Heist.

Menselijke fout

Ook advocaat Klaas Van Dorpe geloofde zijn oren aanvankelijk niet toen hij het telefoontje kreeg. “Mijn cliënt bleef tijdens zijn verhoor alles ontkennen. Er werd een botscan bevolen en ik wachtte op een telefoontje om te zeggen wanneer hij precies voor de onderzoeksrechter geleid zou worden”, zegt hij. “Maar plots werd ik opgebeld om te zeggen dat er geen voorleiding zou zijn. Omdat mijn cliënt was weggelopen uit het ziekenhuis. Meer informatie heb ik daar zelf ook niet over gekregen. Vermoedelijk werd er ergens een menselijke fout gemaakt. Of ik dat opvallend vind? Laat ons zeggen dat het de eerste keer is dat ik zoiets meemaak.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier