Indiase mensensmokkelverdachte uitgeleverd vanuit Armenië

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Bron: Belga

Een 39-jarige Indiër is door Armenië aan ons land uitgeleverd op verdenking van mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. In hetzelfde dossier werd een spilfiguur eerder al tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In de buurt van Zeebrugge werden midden 2018 steeds vaker transmigranten van Indiase origine aangetroffen. Dankzij verder onderzoek konden de speurders een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De twee leiders in India stonden volgens het openbaar ministerie rechtstreeks in contact met Mohit M. (38). Na de arrestatie van die leider en zijn luitenanten viel de toestroom van Indiase vluchtelingen aan de kust volledig stil.

Mohit M. werd in juni 2019 door de Brugse strafrechter tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld. De beklaagde bleef echter zijn betrokkenheid ontkennen en tekende beroep aan tegen de veroordeling. Van het Gentse hof van beroep kreeg hij in januari 2020 uiteindelijk acht jaar cel voor het smokkelen van 97 vluchtelingen.

‘Onder de radar’

Ondertussen werd het onderzoek naar de bende verdergezet. In dat kader kon in januari 2021 in Armenië een 39-jarige man gearresteerd worden. De Indiër werd eerder deze week door het team mensensmokkel van de West-Vlaamse FGP (Federale Gerechtelijke Politie) naar België overgebracht. Vrijdag werd hij door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De raadkamer zal dinsdag oordelen of hij langer in de gevangenis moet blijven.

“Verdachten van mensensmokkel verblijven vaak in het buitenland om onder de radar te blijven”, stelt procureur Frank Demeester vast. Het parket vindt het daarom belangrijk om niet enkel de smokkelaars te vervolgen die op Belgisch grondgebied actief zijn. “Velen onder hen voelen zich op die manier anders ongenaakbaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.