Inbrekers viseren bestelwagens in Ieper

© Getty Images/Westend61
Redactie KW

Afgelopen week sloegen inbrekers toe bij twee kleine zelfstandigen uit Ieper. Ze braken in in de bestelwagens en gingen met enkele dure machines aan de haal.

Schrijnwerker Quentin Decroix uit Zillebeke is een van de slachtoffers. “Vrijdagochtend wou ik vertrekken naar mijn werk, toen ik ontdekte dat de zij- en achterdeur van mijn open stonden. Ik dacht eerst dat ik vergeten was om ze te sluiten, maar al snel bleek dat het om een inbraak ging. De daders boorden een klein gaatje onder het slot en konden zo de deur openen. Ze namen een zestal elektrische machines mee, goed voor 2.500 euro in totaal. Ik heb vrijdag niet kunnen werken. Ik heb eerst de politie verwittigd. Die stelden een pv op en daarna moest ik nieuw gereedschap kopen.”

Loodgieter Ludovic Cordier uit Hollebeke maakte een gelijkaardig verhaal mee. “Donderdagnacht hebben ze ingebroken in mijn bestelwagen. De inbrekers boorden een gaatje onder het slot van de achterdeur en konden zo de deur openen. Ik had het pas door toen ik vrijdag bij mijn eerste klant aankwam. De daders hebben mijn twee duurste machines mee, een persmachine en een drilboor, samen zo’n 2.500 euro waard. Ik houd er geen rekening mee dat ik de machines nog terugzie. De werktuigen waren niet gelabeld, maar in de toekomst zal ik dat wel laten doen. Het is vooral zuur omdat ik enkele maanden geleden een aanvraag voor een carport indiende, om mijn bestelwagen zo wat meer af te schermen, maar de stad was niet te vinden voor het voorstel.”

Volgens de politie zijn de inbraken in bestelwagens niets nieuws. “Het is voor ons geen nieuw fenomeen”, zegt communicatieconsulent Glenn Verdru van politiezone Arro Ieper. “Begin dit jaar hebben we nog materiaal dat gestolen was uit bestelwagens teruggevonden in Frankrijk. De daders zijn vaak rondzwervende bendes.” De communicatieconsulent heeft enkele tips voor mensen met een bestelwagen. “Sluit het voertuig altijd goed af en probeer het niet te zichtbaar op te stellen. Daarnaast kan het ook handig zijn om de machines te labelen. Zo vinden we gestolen materiaal sneller terug.” (HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier