Inbrekers verstoppen zich op zolder van café in Kortrijk: “Het was precies zoals in de films”

“Het is al de vijfde keer dat er hier ingebroken wordt,” getuigt cafébazin Greta Debaere, “maar is het de eerste keer dat ze op heterdaad betrapt worden.”

Het is al de vijfde keer dat inbrekers via de koepel in café D’Hespe raken. © foto google street view

In de nacht van dinsdag op woensdag slaapt een buurtbewoner van de Elfde-Julilaan in Kortrijk -zoals zovelen in deze warme weken- met zijn raam open. Omstreeks 2 uur wordt hij gewekt door een lawaai. “Wanneer hij uit zijn raam keek, stond hij oog in oog met de inbrekers die de koepel op mijn platform aan het open breken waren,” vertelt Greta die er al 21 jaar achter de tapkraan staat. “Het is nu al de vijfde keer dat er via die koepel ingebroken wordt. Dat moeten nogal atleten zijn want het is nog een heel eind naar beneden tussen plafond en vloer. Het is raar dat er hier nog nooit een zijn nek heeft gebroken…”

Tieners

De buurman verwittigde meteen de politie via het noodnummer 101 “en toen ging het heel snel,” gaat Greta verder. De politiediensten van VLAS stelden meteen een perimeter in. “Ikzelf was er enkele minuten later. Het was wel raar, wetende dat die gasten nog in mijn café zaten. Het was precies zoals in de films. Blijkt dat die twee inbrekers zich verstopt hadden op zolder. Ze konden geen weg meer op. Toen ze onder begeleiding van de politie aan mij passeerden -ik denk dat het tieners waren- had ik er toch maar een wrang gevoel bij. Wij werken hele dagen voor ons geld, dat ze dat zelf ook doen hé.”

Het tweetal werd ter beschikking gesteld van het parket.

Er is geen buit. “Nul komma nul hebben ze,” weet Greta. “Inbrekers gaan altijd op zoek naar geld. Sigaretten laten ze met rust, die zitten in een automaat. En ze vernielen ook niets. Tenzij de koepel natuurlijk om binnen te raken. Ik ga er nu toch wel eens werk van maken om die koepel te verstevigen zodat ze er niet meer binnen raken. Ik voel me nochtans niet onveilig hoor. Ze breken altijd ‘s nachts in als ik er niet ben, maar toch, het is genoeg geweest.”

(mlt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.