Inbrekers teisteren Vogelwijk in Oostende

Alle mogelijke middelen worden ingezet om de daders te vatten", zegt de korpschef van de Oostendse politie, Philip Caestecker. © JRO
Redactie KW

De wijkbewoners van de Vogelwijk zijn ongerust. De laatste tijd wordt er geregeld ingebroken in de alleenstaande villa’s van de wijk. Zaterdagavond werden nog twee mannen betrapt toen ze in een woning in de Winterkoninkjestraat inbraken.

De wijkbewoners van de Vogelwijk denken tegenwoordig twee keer na voor ze hun deur achter zich dichttrekken. In december werd volgens de buurtbewoners minstens drie keer ingebroken in de buurt. De laatste inbraak dateert van afgelopen zaterdag 12 januari. Twee inbrekers werden er op heterdaad betrapt door de bewoners zelf. “Het koppel was bij mij op bezoek”, vertelt de buurvrouw van de slachtoffers. “Kort nadat ze bij mij vertrokken waren, werd er hard op mijn deur geklopt. Mijn buurvrouw, volledig in paniek, vertelde me dat er inbrekers in huis waren.”

Wekelijkse kost

“De inbrekers waren met twee. Ze wisten samen weg te vluchten. Daarbij gaven ze mijn buurvrouw een harde duw waardoor ze op de straat terechtkwam. Het is trouwens niet de eerste keer dat er ingebroken wordt in de buurt”, weet de buurvrouw van de slachtoffers. Volgens de politie verschaften de daders zich toegang tot de woning door een raam in te slaan aan de achterzijde van de woning.

Dat er de laatste tijd wel vaker wordt ingebroken in de buurt beamen ook andere buurtbewoners. Volgens R.D. (70) werd op 15 december nog ingebroken in een huis schuin tegenover het zijne. “Mijn vrouw en ik durven ons huis niet meer alleen achter te laten”, vertelt de man. “Als er boodschappen gedaan moeten worden, dan gaan we nooit meer samen naar buiten. We kijken ook steeds goed na of alles goed afgesloten is. De stress is hier duidelijk voelbaar. Onze wijk wordt duidelijk geviseerd. Nu en dan zien we hier een huurauto de straat in rijden. Hij keert hier dan in de doodlopende straat om vervolgens terug weg te rijden. Waarschijnlijk iemand die de buurt komt verkennen. In december zagen we de wagen al enkele keren, maar ook vorige week reed hij hier terug rond. We konden de nummerplaat noteren en gaven die door aan de politie.”

We zijn extra waakzaam in de wijk en laten er onze diensten regelmatig patrouilleren – Philip Caestecker

Ook bij de andere buurtbewoners zit de schrik er in. “Vroeger liet ik al eens mijn garage uit het slot, tegenwoordig is dat wel anders”, vertelt een man uit de Winterkoninkjestraat die verder anoniem wenst te blijven. “We wonen hier al sinds 1987 en nog nooit was het zo erg. Je hoort wel eens dat er hier of daar ingebroken wordt, maar tegenwoordig is het hier wekelijkse kost. Ook wij laten ons huis niet meer alleen achter.”

Extra waakzaam

Volgens de korpschef van de Oostendse politie, Philip Caestecker is er in de Vogelwijk inderdaad reden om extra waakzaam te zijn. “We hebben in de Vogelwijk inderdaad een forse stijging van het aantal inbraken genoteerd”, vertelt de korpschef. “Van 15 oktober tot 15 januari zijn er 15 woninginbraken geweest en dat is veel te veel. Elke inbraak is er sowieso een te veel, maar hier is toch reden tot ongerustheid. We zijn extra waakzaam in de wijk en laten er onze diensten regelmatig patrouilleren. Het onderzoek is volop aan de gang, maar veel kunnen we er nog niet over kwijt. Alle mogelijke middelen worden ingezet om de daders te vatten”.

Naar minder inbraken

“De laatste jaren merken we een positieve daling wat het aantal inbraken betreft op het grondgebied Oostende”, vertelt de korpschef. “In 2011 werden er nog 338 inbraken geteld, in 2012 waren dat er 406, in 2013 werd er 328 keer ingebroken en in 2014 was dat 319 keer. De laatste keer dat we meer dan 300 inbraken geteld hebben, was in 2015 met 317 inbraken. Vanaf dan merkten we een forse daling van het aantal inbraken in Oostende. Zo waren er in 2016 nog 221 inbraken, in 2017 waren dat er 212 en vorig werd 232. De laatste jaren konden we verschillende actieve bendes oppakken. Over het algemeen zijn we tevreden met de daling, maar ik herhaal: elke inbraak blijft er een te veel. Oostende zit wel relatief goed wat de cijfers betreft in vergelijking met andere centrumsteden. We blijven verder werken met onze politiediensten om dat aantal nog te doen afnemen.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier