Inbrekers stelen eten bij voedselbedeling voor minderbedeelden

Er is zaterdagnacht ingebroken in de loods van armoedeorganisatie Colsol in Hangaar I in Oostende. De organisatie deelt voedselpakketten uit aan minderbedeelden. Twee diepvriezen zijn volledig leeg. Maandag staan opnieuw tientallen gezinnen aan de deur om voedingswaren op te halen. “Al het vlees is weg, net als de helft van de sandwiches. Waar gaan we toch naartoe? Ze moeten maar iets vragen en ze krijgen het.”

De vrijwilligers stelden zondagmorgen een inbraak vast in hun loods. © Tiny Dewulf

Vrijwilligers van Colsol stelden zondagmorgen een inbraak vast in hun loods. Zes weken geleden werd er ook al eens ingebroken, maar toen werd niet veel meegenomen. Dat was deze keer duidelijk anders.

“Ze hebben heel wat eten mee. Ik was zaterdag nog maar naar Fermette geweest en we hadden heel wat kaas en hesp gekregen om uit te delen. Alles is weg. We hadden ook heel wat sandwiches gekregen in Delhaize en daarvan is de helft meegenomen. In totaal zijn twee van de 22 diepvriezen volledig leeg en uit andere is ook een pak gehaald”, vertelt Dominique Degraeve van Colsol.

Alle kasten en bureaus werden opengemaakt.
Alle kasten en bureaus werden opengemaakt.© Tiny Dewulf

Maandag staan opnieuw mensen aan de deur van Colsol om een voedselpakket op te halen. “Vermits veel gezinnen in september heel wat schoolkosten hebben, vermoed ik dat er toch een 70-tal families zullen aanschuiven, maar we zullen hen moeten teleurstellen”, zucht de bezielster van Colsol. “We hebben geen vlees om mee te geven.”

De organisatie heeft in hun opslagruimte ook heel wat meubelen en spullen die minderbedeelden aan een hele lage prijs kunnen aankopen. “Alle kasten en bureaus werden opengemaakt en er lagen spullen op de grond. Ze waren waarschijnlijk op zoek naar waardevolle spullen.”

De vrijwilligers wilden zondag al opruimen maar moesten nog wachten tot de politie de nodige vaststellingen konden doen. “Maandagmorgen beginnen we eraan. Het is enorm frustrerend. We zijn zeven dagen op zeven bezig en dan zijn er mensen die hier komen stelen. Waar gaan we naartoe? De mensen moeten maar vragen en ze krijgen het. Wie steelt nu van de minderbedeelden?”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer. “Zes weken geleden zijn ze overal in Hangaar I binnen geweest, maar daar was niets te vinden. Misschien zijn ze teruggekomen? Er passeert hier veel volk ‘s avonds, maar het valt jammer genoeg niet echt op als iemand hier zijn auto aan het volladen is.”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.