Inbrekers hebben het gemunt op Brugse appartementen

Een appartement geeft veel mensen ten onrechte een gevoel van veiligheid als het over inbraak gaat. © iStock
Stefan Vankerkhoven

De voorbije twee weken waren er acht inbraken in appartementen op diverse locaties in Brugge. Bij de helft van de inbraken bleef het bij een poging. Hoewel er in deze donkere periode van het jaar altijd wel meer inbraken zijn, is het volgens Lien Depoorter, woordvoerder van de lokale politie Brugge, opvallend dat inbrekers het nu ook op appartementen hebben gemunt.

De Brugse politie stelt vast dat nog al te vaak de centrale toegangsdeur van Brugse flatgebouwen toegankelijk is voor iedereen. “Niet zomaar een onbekende binnenlaten, is aan te raden. Mensen met slechte bedoelingen gebruiken al te vaak een goedkoop smoesje om zo binnen te glippen”, benadrukt Lien Depoorter.

Een appartement geeft veel mensen ten onrechte een gevoel van veiligheid als het over inbraak gaat. “Je neemt best enkele maatregelen om het een inbreker niet te makkelijk te maken. Zelfs elektronische installaties zijn slechts een aanvulling op veilige leefgewoonten en fysieke maatregelen. Ze registreren namelijk meestal enkel aanwezigheid of braak. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je veilige leefgewoonten toepast en je appartement voldoende inbraakwerend maakt”, aldus de woordvoerder van de lokale politie Brugge.

Tips

“De gelegenheid maakt de dief. Veilige leefgewoonten zijn de belangrijkste maatregelen om deze gelegenheid te voorkomen. Zelf een gepantserde deur zal een inbreker niet tegenhouden als hij niet gesloten is of er een raam openstaat. Geef een bewoonde indruk. Laat bijvoorbeeld afwisselend een lamp branden dat zichtbaar is van buitenaf. Je kan hiervoor instelbare schakelklokken gebruiken. Laat een radio of televisie spelen zodat het niet stil is als een inbreker aan je appartementsdeur komt luisteren. Een overvolle brievenbus verklikt je afwezigheid…

“Sluit ramen en deuren. Trek de deur niet enkel dicht! Sluit je deuren steeds met de nachtschoot, het gedeelte dat naar buiten komt bij het omdraaien van de sleutel. Sluit ook steeds je (schuif)raam volledig. Een vliegenraam houdt enkel vliegen tegen!

Bescherm je goederen. Vermijd cash geld en juwelen in je woning, de favoriete buit van een inbreker. Maak van je woning geen etalage. Merk, fotografeer en registreer je bezit, noteer serienummers van waardevolle goederen en bewaar deze gegevens op en veilige plaats.”

Zorg ervoor dat de centrale deur van het gebouw goed dicht is als je het gebouw verlaat. Inbrekers worden vaak binnengelaten door een smoesje aan de deurbel. Laat niet zomaar iedereen binnen, enkel wie jij verwacht. Gebruik je parlofoon/videodeurbel!”

“Beveilig je voordeur. Zorg dat je cilinder niet meer dan 2mm uitsteekt. Beveilig deze cilinder met gekeurd veiligheidsbeslag met een doorgaande bevestiging. Zorg voor een stevig (meerpunts-)slot waarvan de schoten 2cm uitsteken. Zorg voor stevige, stalen sluitplaten op het deurkozijn. Met een anti-inbraakstrip voorkom je dat men praamwerktuigen kan gebruiken.

“Beveilig je ramen. Plaats raamkrukken of bijzet/opzetsloten die met een sleutel afsluitbaar zijn. Plaats een halve cilinder met sleutel in het slot van je schuifraam. Vaak is het slot daar al op voorzien! Je kan ook een stevige lat in de rail achter je schuifraam leggen.


Meer info : www.veiligewoning.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier