Inbreker met vreemd gevoel voor stijl moet het zonder buit op een lopen zetten in Wervik

Redactie KW

Op een vrijdagmorgen net na 5:00 uur wakker gemaakt worden is nooit leuk. Dramatisch wordt het wanneer je ontwaakt doordat een onverlaat aan het inbreken is. Het overkwam de zaakvoerders van tearoom ‘t Kapoentje uit de Vlamingstraat in Wervik.

Bernard Vanlerberghe en Caroline Michiels waren nog diep in slaap toen hun gsm abrupt een einde bracht aan de rust. “Kwart na vijf vrijdagmorgen trad het alarm van onze tearoom in werking”, vertelt Caroline. Ze beleefde de feiten glashelder. “Het alarmsysteem van onze zaak is verbonden met een app op onze smartphone. Die stuurde ons het signaal dat je eigenlijk niet wil ontvangen.

Via de smartphone konden Caroline en Bernard live meekijken in hun zaak. “We zagen niet onmiddellijk iets”, gaat Caroline verder. “Ik ging er dan ook eerst van uit dat het een vlieg moet zijn geweest die het alarm in werking had doen treden. Bernard besloot echter om in te loggen op de computer en zo op een groter scherm te kijken. Toen werd het meteen duidelijk dat het prijs was”.

Prijs maar voor Caroline en Bernard geen hoofdprijs. “Op het scherm zagen we een persoon, we denken een man, met een zaklamp heen en weer lopen in de tearoom. Hij ging naar de keuken, achter de toonbank en liep doorheen de ruimte waar onze gasten tafelen. Hij nam niets mee alhoewel hij meerdere malen de kans had. Zelfs de spaarpot die op de toonbank stond liet hij ongemoeid. We denken dat het geluid van het alarm teveel van het goede moet zijn geweest, want na enkele minuten nam hij de benen”.

Gebruik makend van het vroege uur verdween de man als een dief in de nacht. “Onze directe buren lagen nog diep te slapen dus die mensen hadden niet eens door dat er iets gaande was. Enkel de kapper, die enkele huizen verder woont, werd door het alarm wakker en keek nog naar buiten maar kon helaas niets zien”.

Inbreker met vreemd gevoel voor stijl moet het zonder buit op een lopen zetten in Wervik

Op de camerabeelden van de tearoom is te zien dat de dader een opmerkelijke smaak in kleding heeft. “Op de beelden is zijn gezicht niet te zien, maar zijn trui valt wel op. De trui had een grote en overduidelijke print van een doodshoofd op de rug. We hopen natuurlijk dat iemand die opvallende print herkend en dat we op die manier tips kunnen sprokkelen. De politie stelde een verslag op en ook het labo van de gerechtelijke politie kwam ter plaatse. De dader sloeg een raam onderaan onze deur aan diggelen om binnen te raken, volgens het labo kunnen ze hier vingerafdrukken op vinden. Ze namen dan ook een stuk van het glas mee voor verder onderzoek. De dader kon hier helemaal niets buit maken, maar de schade is natuurlijk wel voor onze rekening”.

Toeval of niet? Een kwartier later werd de glazen etalage van krantenwinkel ‘t Papierhuis uit de Speldenstraat aan diggelen geslagen. In enkele minuten tijd konden de daders de inhoud van de kassa buit maken maar het alarm en de sirenes van de verwittigde politiediensten gooiden roet in het eten. De ANPR camera’s konden de nummerplaat van de Audi A6, waarmee de dader of daders zich verplaatsten, herkennen. Het voertuig bleek eerder die avond in Brugge gestolen. “Of het hier om dezelfde dader gaat weten we niet” sluit Caroline af. “Natuurlijk zou het wel erg toevallig zijn, mochten 2 verschillende boeven op nog geen 15 minuten tijd bijna gelijkaardige inbraken plegen. Wij hebben op de camerabeelden helaas slechts 1 iemand gezien en een auto was er dan weer niet te zien. We hopen dat de politie snel schot in de zaak kan brengen”.

(MC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier