Inbreker die in Knokke bloedbad aanrichtte ‘op bevel van Satan’ riskeert 13 jaar cel

© iStock
Redactie KW

Een 27-jarige Algerijn riskeert in de Brugse strafrechtbank dertien jaar effectieve celstraf voor het bloedbad dat hij aanrichtte tijdens een inbraak in Knokke-Heist. Amine M. stak een vrouw veertien keer met een keukenmes. “Op bevel van Satan”, beweert hij. Toch meent het openbaar ministerie dat de man toerekeningsvatbaar is.

Op 14 december 2018 kwam de 48-jarige Minna M. uit Knokke-Heist bij haar thuiskomst van de tennisclub in een regelrechte horrorfilm terecht. Toen de dame met Finse roots de deur van haar woning in de Cipressenstraat achter zich dichttrok, weerklonk een bevel om naar de woonkamer te komen.

Daar zat een inbreker haar glimlachend op te wachten. De vrouw schreeuwde om hulp waarop de jongeman haar neersloeg en liefst veertien keer in de hals en de hartstreek stak met een groot mes uit de keuken. Daarna stampte hij haar nog een paar keer in de maag en verliet vervolgens ijzig kalm de woning.

Minna M. overleefde de feiten als bij wonder en slaagde erin om zelf de hulpdiensten te bellen. Op basis van een vingerafdruk kon Amine M. (27) als dader geïdentificeerd worden. De Algerijn werd twee weken later in Zwitserland gearresteerd en naar België overgebracht.

‘Bijzonder gevaarlijk’

De man kampt met zware psychische problemen en beweerde tijdens zijn verhoor ‘stemmen te horen’ en de feiten te hebben gepleegd ‘op bevel van Satan’. Toch kwamen psychiaters tot de conclusie dat de man toerekeningsvatbaar is. Hij zou zijn hallucinaties overdrijven.

Het openbaar ministerie vorderde maandag dertien jaar effectieve celstraf en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Volgens procureur Manuel Manderick was er van een moordplan geen sprake. “De beklaagde is de woning binnengedrongen om te stelen en te eten, niet om het slachtoffer te doden”, stelde hij.

“Deze man is wél bijzonder gevaarlijk en moet zolang mogelijk achter de tralies verdwijnen. Hij is gekend voor feiten in Spanje en Algerije en bij zijn overbrenging naar België had hij een steekwapen bij dat hij in zijn Zwitserse cel gemaakt had.”

Psychische problemen

Volgens de verdediging is Amine M. wel degelijk ontoerekeningsvatbaar en moet hij geïnterneerd worden. “Hij stichtte al twee keer brand in zijn cel en schreef met zijn eigen bloed boodschappen op de muur”, pleitte advocaat Jorn Verminck.

“Naar eigen zeggen zit hij het liefst in de strafcel. Hij voelt zich daar goed, samen met de ‘anderen’. Dit is een transmigrant met psychische problemen die ronddwaalde door Europa. Nooit heb ik hem een moment helder gekend en tot op heden blijft hij beweren dat hij bevelen kreeg om het slachtoffer te doden.”

Moordpoging?

Volgens de advocaten van het slachtoffer ging de dader wel degelijk planmatig te werk en moeten de feiten als moordpoging beschouwd worden in plaats van poging tot doodslag. “Hij handelde niet in een paniekreactie en had ook gewoon kunnen wegvluchten”, pleitte meester Julie Peelaers.

Tijdens het proces in de Brugse rechtbank keek Minna M. dader Amine M. voor het eerst sinds de feiten opnieuw in ogen. Ze las ook een brief voor. “Waarom ben je niet gewoon weggegaan? Ik had je alles gegeven wat je maar wilde, maar toch heb je geprobeerd om mij te vermoorden. Je executeerde mij in mijn eigen woning en elke dag herinneren de littekens mij aan wat er gebeurd is. Maar ik ben wel enorm gelukkig dat ik hier vandaag levend sta.”

Ook Amine M. kreeg op het einde nog even het woord. “Ik wil terug naar mijn cel”, was het enige dat man kon uitbrengen. De uitspraak volgt op 29 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.