In drie jaar tijd 2.787 kentekenplaten gestolen in West-Vlaanderen

Redactie KW

De afgelopen drie jaar zijn er 58.878 kentekenplaten van auto’s en motors gestolen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg.

Uit cijfers die CD&V Kamerlid Franky Demon opvroeg, blijkt dat er 2.787 kentekenplaten van auto’s en motors gestolen werden in drie jaar tijd in onze provincie. Het aantal gestolen platen bleef tijdens die periode wel ongeveer stabiel. In 2013, 2014 en 2015 werden jaarlijks gemiddeld 929 kentekenplaten gestolen.

Dat het aantal gestolen nummerplaten jaar na jaar stabiel blijft, ziet Franky Demon niet direct als een positief gegeven. “Deze diefstallen moeten omlaag. Vandaag wordt te weinig stilgestaan bij de gevolgen die de diefstal van een nummerplaat met zich meebrengt. Burgers moeten hierover beter geïnformeerd worden.”

Politiezone VLAS is koploper

In vergelijking met andere provincies heeft West-Vlaanderen niet zo’n slechte cijfers wat de diefstal van nummerplaten betreft. “We zien wel duidelijk dat in de grote politiezones, met meer dan 90.000 inwoners, opmerkelijk meer nummerplaten gestolen worden. Dat zijn meestal ook de zones met grote steden zoals Brugge, Kortrijk en Roeselare. Koploper is politiezone VLAS met 120 diefstallen van kentekenplaten in 2015. Daarna volgen politiezone Brugge met 102 diefstallen in 2015, Grensleie met 93 diefstallen, arro Ieper met 78 diefstallen en tot slot RIHO, waar in 2015 70 diefstallen plaatsvonden. Opvallend in dit rijtje is politiezone Grensleie. Daar zijn immers niet echt grote steden te vinden.”

Politiezone Middelkerke vormt uitzondering

Volgens Franky Demon kan het hogere aantal gestolen nummerplaten daar verklaard worden doordat deze zone aan de grens met Frankrijk ligt en daar meer nummerplaten gestolen worden in verband met grenscriminaliteit. Het Kamerlid merkt ook op dat in de meeste zones de diefstal van kentekenplaten jaar na jaar ongeveer stabiel blijft. Uitzonderingen op de regel zijn politiezone Middelkerke, waar in drie jaar tijd het aantal diefstallen halveerde, en de zone Bredene/De Haan waar dubbel zoveel nummerplaten werden gestolen over een periode van drie jaar.

Administratieve rompslomp

De gevolgen van een gestolen kentekenplaat zijn niet min. Eerst en vooral komt er een hele administratieve rompslomp bij kijken voor de eigenaar van de gestolen nummerplaat. “Maar daar blijft het meestal niet bij. De meeste nummerplaten worden niet per se voor criminele doeleinden gestolen, bijvoorbeeld om op een gestolen wagen of vluchtauto te hangen. Heel vaak worden ze ook gebruikt om onbetaald te gaan tanken of om aan snelheidsboetes te ontsnappen. Dit betekent dan ook dat die boetes bij de eigenaar van de kentekenplaat terechtkomen die op die manier nog eens slachtoffer word. Bovendien kan de echte dader zo zelden opgepakt worden”, geeft Franky Demon mee.

“Burgers moeten dan ook beter geïnformeerd worden over de mogelijke gevolgen van gestolen kentekenplaten. Dan zullen ze misschien ook oplettender zijn en sneller de politie verwittigen als ze verdachte handelingen opmerken aan een auto. Een gewaarschuwd burger telt voor twee”, besluit de CD&V’er.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier