In Doornik vermoord koppel afkomstig uit West-Vlaanderen

Henri Vanlerberghe (69) en Lena Vangheluwe (66). © GF
Laurens Kindt

Henri Vanlerberghe (69) en Lena Vangheluwe (66), het koppel dat afgelopen donderdag vermoord teruggevonden werd in haar woning net over de taalgrens in Thimougies (Doornik), is afkomstig uit West-Vlaanderen. De roots van Henri liggen in de streek rond Oostrozebeke, Lena was afkomstig uit een kroostrijke familie uit Poperinge. “Maar ook wij krijgen bitter weinig informatie over het onderzoek”, klinkt het bij de beide families.

Vorige vrijdag sloeg de neef van Henri Vanlerberghe alarm toen hij het lichaam van Henri levenloos zag liggen in de zetel van hun woning in Thimougies. De politie trof er ook het lichaam van Lena Vangheluwe aan. Zowel de man als de vrouw bleken vermoord door te zijn door messteken. Van een dader was geen spoor. Eén dag daarvoor – op donderdag 5 september – viste de politie het lichaam van Benny R., de 38-jarige zoon van Lena Vangheluwe uit haar eerste huwelijk, uit het water van de Schelde in zijn woonplaats Oudenaarde.

Omdat hij geen identiteitspapieren bij zich droeg, wist de politie nog niet om wie het ging en werd er ook geen slechtnieuwsmelding gedaan bij moeder Lena Vangheluwe, die op dat moment mogelijk al vermoord was. Het onderzoek over het overlijden van Benny R. is in handen van het parket van Oudenaarde, dat naar de moord op Lena en Henri is in handen van het parket van Doornik. Omdat er mogelijk een link is tussen beide dossiers, wordt alle informatie uitgewisseld. De kans is niet onbestaande dat Benny R. verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder en haar echtgenoot.

Net nu ze konden genieten, gebeurt er zoiets vreselijks – Paula, zus van Lena

Lena Vangheluwe en Henri Vanlerberghe woonden al vijftien jaar in Thimougies. Het koppel baatte jarenlang ‘t Fruitpoortje uit in Berchem, deelgemeente van Kluisbergen. Vorig jaar gingen ze met pensioen en trokken ze zich terug op hun twee hectare grote domein in Thimougies. Daar waren ze bezig met de bouw van een tweede woning.

Ondertussen kluste Lena nog wat bij in een hoeveslagerij in Tiegem bij Anzegem. “Ze heeft haar hele leven hard gewerkt en als ze dan eindelijk wat van de rust kan genieten, gebeurt er zoiets”, zegt Lena’s zus Paula, die op de grens met Frankrijk in Watou restaurant Chez Le Voisin uitbaat.

Lena is geboren in Poperinge maar in 1969 al in is ze met onze ouders naar Geraardsbergen getrokken. In Oost-Vlaanderen is ze een eerste keer getrouwd, maar dat huwelijk is op de klippen gelopen. Ze is dan een tijdje alleen geweest, tot ze Henri leerde kennen. Samen hebben ze jarenlang hard gewerkt in hun groente- en fruitwinkel. Ondertussen kochten ze een grote lap grond in Thimougies, waar ze een huis op bouwden. Net nu ze konden genieten, gebeurt er zoiets vreselijks”, zegt Paula.

De informatiedoorstroming vanuit het parket is miniem, zegt ze. “Wij weten dat ze vermoord zijn, maar dat is het dan ook. Men houdt ons totaal niet op de hoogte”, klinkt het. Eenzelfde geluid is te horen bij Rita Vanlerberghe uit Oostrozebeke, de zus van Henri. “Wij weten heel weinig. Ik kan alleen maar zeggen dat het heel hard is om dit te vernemen. Ook al is Henri al zeker dertig jaar weg uit West-Vlaanderen, dit is verschrikkelijk om te horen“, klinkt het.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier