“In de spiegel zag ik tot mijn ongeloof hoe mijn ene oog uit de oogkas hing”

Gunther Deruyter werd zwaar toegetakeld in het gezicht toen hij zelf te hulp wilde schieten. © AFr
Redactie KW

Een 29-jarige man riskeert een zware celstraf voor drievoudige poging tot moord in Oostende. Een van de slachtoffers verloor zijn linkeroog door een messteek in het gezicht.

Omdat zijn stamcafé gesloten bleek, besloot Gunther Deruyter (41) in de nacht van 4 op 5 december vorig jaar nog een pak frieten te eten. Onderweg naar de frituur passeerde hij langs de prostitutiebuurt en hoorde hij hulpgeroep vanuit een nachtbar in de Vooruitgangstraat.

Prothese nodig

Samen met nog een andere voorbijganger snelde Gunter op het geschreeuw af. Daar troffen ze de 29-jarige Mustapha E. aan. Hij was een vrouw aan het toetakelen en haalde zwaar uit met een mes naar Gunther Deruyter, die een steek in het oog kreeg. “Hij schreeuwde dat hij ons ging vermoorden,” vertelt Gunther, die dinsdag met zijn broer naar de rechtbank kwam afgezakt. “Terwijl ik in elkaar zakte, vluchtte hij weg. Die vrouw probeerde het bloeden te stelpen. Toen ik in de spiegel keek, zag ik tot mijn ongeloof dat mijn ene oog volledig uit de oogkas hing.”

Er zal een prothese moeten worden ingeplant, beseft hij. “Mijn dieptezicht ben ik voorgoed kwijt. Mijn werk als ruitenplaatser ben ik kwijt, want ik kan dat werk niet meer uitvoeren.”

Toen ik in de spiegel keek, zag ik tot mijn ongeloof dat mijn ene oog volledig uit de oogkas hing

Dader Mustapha E. werd daags na de steekpartij opgepakt en zit sindsdien in voorhechtenis. De Oostendenaar van Marokkaanse origine liep eerder al een veroordeling op voor diefstal met geweld en staat nu terecht voor poging tot moord op Gunther Deruyter, de vrouw die hij aanviel en de andere man die hulp wou bieden. Die laatste kreeg een messteek in de romp, maar dankzij zijn dikke winterjas raakte hij niet gewond.

Dader ‘weet van niets meer’

Enkel Gunther Deruyter kwam zich dinsdag burgerlijke partij stellen. Zijn advocaat Rik Demeyer vroeg een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro. Mustapha E. beweerde dat hij zich niets meer van de feiten kan herinneren. “Hij had te veel gedronken en weet niet meer waarover die ruzie ging”, stelde zijn advocaat Kim Devoldere. “Maar van voorbedachte rade was er geen sprake. Hij had dat mes altijd bij na problemen in het verleden. Hij wou hen zeker ook niet doden.” Het vonnis volgt op 29 september.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier