Imago van Jeanfils oogt niet fraai: “Hij wilde seks met élke vrouw”

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Michaël Jeanfils (42) zijn een aantal kennissen van de beschuldigde aan het woord gekomen. Uit de getuigenissen bleek dat Jeanfils bij zo goed als elke vrouw expliciete seksuele avances maakte. De Carolo werd in 2013 ook vrijgesproken voor de verkrachting van een buurvrouw.

J.S. uit Koksijde diende in 2011 klacht in wegens verkrachting. Kort voor de doodslag op zijn vriendin zat Jeanfils even in de cel, maar uiteindelijk werd hij door het hof van beroep vrijgesproken. De getuige vertelde daardoor niet over de vermeende verkrachting. “In het begin was het een heel vriendelijke man. Later voelde ik me ongemakkelijk bij hem. Ik zag hem soms met een blik bier passeren op zijn brommer.”

Buitengewoon ruw

Het seksueel ongepaste gedrag van de beschuldigde bleek wel uit de andere getuigenissen. Aan een nicht van zijn ex-vriendin toonde hij plots zijn geslachtsdeel en vroeg hij om seks. “Dat gebeurde verschillende keren, ook toen ik zeven maanden zwanger was. Hij zei dat zwangere vrouwen hem opwonden. Ik vreesde dat hij me zou verkrachten. Hij leek me geobsedeerd. Zijn vriendin vertelde me ook dat hij buitengewoon ruw was.”

Een kennis uit Koksijde vertelde een gelijkaardig verhaal. “De eerste keer dat hij me zag, legde hij zijn hand direct op mijn achterste. Later kwam hij aan mijn borsten. Hij bood letterlijk aan om seks te hebben.” Katy Van Casteren luchtte haar hart bij de getuige. “Ze heeft me verteld dat hij haar een paar keer verkracht heeft. Ze was benauwd van hem, en ik eigenlijk ook.” Eerder bleek ook al dat Jeanfils seksuele avances maakte bij de moeder én de dochter van het slachtoffer. Hij verstuurde ook regelmatig obscene foto’s naar vrouwen uit zijn omgeving.

Hij bood letterlijk aan om seks te hebben

Als hobby speelde de beschuldigde jarenlang petanque. Volgens zijn jeugdvrienden was hij toen absoluut niet gewelddadig. “Ik was verrast toen ik hoorde dat Michaël per ongeluk zijn vriendin heeft gedood tijdens een discussie. Bij mij blijft hij welkom.” Met zijn beste vrienden dronk Jeanfils wel al heel veel alcohol. “We dronken bij mij thuis of op café. Soms dronken we tot een bak per persoon. Af en toe dronken we ook whisky.”

Volgens de meeste getuigen was Jeanfils enkel agressief als hij veel gedronken had. Dat beeld wordt bevestigd door een cipier van de Brugse gevangenis. “Die persoon is bij ons heel rustig. Hij maakt nooit problemen en komt eigenlijk zelfs amper uit zijn cel. Hij gaat wel elke dag werken in de keuken.”

Verontschuldigingen voor gisteren

Bij het begin van de zitting vroeg de beschuldigde het woord aan de voorzitter. “Ik wil me verontschuldigen voor gisteren, omdat ik niet geantwoord heb op uw vraag.” Jeanfils weigerde toen in te gaan op de incidenten die de burgerlijke partijen in hun getuigenissen hadden aangehaald. “Ik heb moeten vaststellen dat ik zeer veel kwaad heb aangericht bij mijn vrouw. Ik zou mijn verontschuldigingen willen aanbieden aan haar familie, in de eerste plaats aan haar kinderen en haar ex-man.”

Donderdagochtend starten de pleidooien over de schuldvraag. Michaël Jeanfils riskeert 30 jaar opsluiting voor doodslag.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.