Illegale wapenhandel blootgelegd na 11 huiszoekingen in West-Vlaanderen

De wapens werden getoond in de ontwijde kapel van de voormalige vrouwengevangenis van Brugge. © JVMA
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Speurders troffen 480 vuurwapens aan bij huiszoekingen in Wingene, Roeselare, Zedelgem, Gistel en Brugge. Zeven personen werden gearresteerd, maar zijn ondertussen op vrije voet.

Speurders troffen 480 vuurwapens aan bij 11 huiszoekingen verspreid over heel West-Vlaanderen, maar ook in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Het gros van de wapens werd gevonden in een woning in Roeselare waar tien politiemensen een hele dag bezig waren om alle wapens eruit te halen. Zeven personen werden gearresteerd maar die zijn intussen allemaal terug op vrije voeten.

480 vuurwapens

Het onderzoek naar de illegale wapenhandel werd geleid door de Federale Gerechtelijke Politie in samenwerking met de politiezones Riho en Vlas, alsook de Federale Politie Oost-Vlaanderen en Antwerpen. “Het onderzoek met de bijhorende huiszoekingen werd opgestart nadat het Parket van West-Vlaanderen en de Federale Gerechtelijke Politie midden 2018 informatie kregen met betrekking tot het bestaan van een mogelijke illegale handel in vergunningsplichtige en verboden vuurwapens”, zei procureur Filiep Jodts bij de voorstelling van de opmerkelijke vondst.

(lees verder onder de video)

“Bij 11 huiszoekingen in Wingene, Roeselare, Zedelgem, Knokke-Heist, Evergem, Aalter, Tielen, Brugge en Gistel werden 480 vuurwapens gevonden, van volautomatische machinepistolen, halfautomatische wapens tot pistolen en revolvers. De speurders troffen ook 500 reserveladers, een tiental granaten en wapenonderdelen aan. Ook werd er ongeveer 10.000 euro cash in beslag genomen.”

Met vet ingesmeerd

Het gros van de wapens werd gevonden in een woning in Roeselare. “Die woning was echt volgestouwd met wapens. Tien politiemensen zijn er een hele dag bezig geweest om die er allemaal uit te halen”, zegt Kurt Desoete directeur van de Federale Gerechtelijke Politie. “De wapen waren allemaal verpakt in kisten, ingesmeerd met vet en in plasticfolie gewikkeld. Dit dus om ze in de best mogelijke staat te bewaren; zodat ze bijvoorbeeld niet zouden gaan roesten.”

(lees verder onder de foto)

Er werden in totaal 480 vuurwapens gevonden, van volautomatische machinepistolen, halfautomatische wapens tot pistolen en revolvers.
Er werden in totaal 480 vuurwapens gevonden, van volautomatische machinepistolen, halfautomatische wapens tot pistolen en revolvers.© JVMA

Een bij het onderzoek betrokken speurder liet verstaan dat er bij een inval bij een motorbende, zo’n twee jaar geleden, gelijkaardige wapens werden gevonden die op identiek dezelfde manier waren ingepakt. “Maar momenteel kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of er daar effectief een link is”, klonk het.

Vrij onder voorwaarden

Bij de huiszoekingen werden 7 personen gearresteerd. Twee daarvan werden een tijd lang in voorlopige hechtenis gehouden. Intussen is iedereen weer op vrije voeten; een persoon staat wel onder voorwaarden. De bende zou volgens de speurders al lang bezig geweest zijn. “Het zijn voornamelijk mensen van middelbare leeftijd. De spilfiguren zijn West-Vlamingen”, zei procureur Jodts.

(lees verder onder de foto)

Procureur Filiep Jodts (links) en gerechtelijk directeur Kurt Desoete van de federale politie.
Procureur Filiep Jodts (links) en gerechtelijk directeur Kurt Desoete van de federale politie.© JVMA

“Het gaat voor een stuk om wapenliefhebberij – want er zitten ook veel oude, antieke wapens tussen – maar duidelijk ook om geldgewin. Niet alle aangetroffen wapens bleken dus onmiddellijk bestemd voor het criminele milieu, maar die werden wel onderling doorverkocht naar amateurs en niet vergunde verzamelaars.” Alle wapens samen zouden volgens de speurders goed zijn voor een waarde van ‘een klein appartement’; alleszins minstens 200.000 euro.

Bekend bij parket

“Sommige van die wapens kunnen zelfs, indien gebruiksklaar gemaakt, ingezet worden in oorlogsgebied; het gaat dus zeker niet om klein grut. Wat we nu met die wapens zullen doen? Nadat we er alle nodige onderzoeksdaden op hebben verricht, worden die in principe vernietigd”, aldus nog de procureur. “Al bekijken we ook wel de mogelijkheid om een aantal van die wapens terug via het officiële circuit te verkopen.”

(lees verder onder de foto)

Het gaat voor een stuk om wapenliefhebberij - want er zitten ook veel oude, antieke wapens tussen - maar duidelijk ook om geldgewin.
Het gaat voor een stuk om wapenliefhebberij – want er zitten ook veel oude, antieke wapens tussen – maar duidelijk ook om geldgewin.© JVMA

De betrokkenen waren bekend bij het parket, maar niet voor geweldplegingen of zwaar banditisme. “Ze behoren ook niet tot het drugsmilieu, daar zijn we intussen zeker van. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat die wapens toch in het drugsmilieu of bij zware criminelen uitkomen”, verduidelijkt politiedirecteur Kurt Desoete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier