Illegale Algerijnen vragen straf met uitstel voor inbraken

De rechter doet uitspraak op 10 november. © Getty Images
Redactie KW

Twee Algerijnen vragen in beroep een straf met uitstel voor zes inbraken, vijf inbraakpogingen en vier diefstallen. De daders viseerden vooral tweede verblijven aan de kust en werden ook opgepakt in de woning van een toeriste.

De twee mannen – die illegaal in het land verblijven – sloegen samen met twee kompanen toe tussen september en december vorig jaar in Middelkerke, Koksijde, Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge. Ze werden opgepakt op 8 december in een kraakpand in Oostende. Daar werd ook een deel van de buit gevonden. Het ging om onder andere om iPads, laptops, gsm’s en fietsen maar ook om kledij die bij winkeldiefstallen was buitgemaakt.

‘Niet bij alle feiten betrokken’

Beiden kregen 40 maanden cel, maar daar zijn hun advocaten het niet mee eens. De advocaat van Mehdi A., Serge Defrenne, vroeg de vrijspraak voor een aantal feiten omdat volgens hem zijn cliënt daar onmogelijk kon geweest zijn. “Op 4 december was hij niet betrokken bij een inbraak in Nieuwpoort want op dat moment was hij in Oostende.”

Ook voor een andere inbraak in Middelkerke op 8 december vroeg hij de vrijspraak. “Mijn cliënt was op dat moment al enkele uren gearresteerd.” Hij vraagt een straf van 40 maanden deels met uitstel zodat Mehdi A. snel kan terugkeren naar Algerije.

‘Niet van de honger’

Ook Nabir G. vroeg eenzelfde straf. Bij procureur-generaal De Smet viel vooral de kleding van de mannen op. “Ze dragen hier Versace en O’Neill? We hebben hier met modefans te maken, terwijl ze beweren geen geld te hebben!”

Hij laakte ook hun werkwijze. “Op de tram stalen ze een noodhamertje waarmee ze kort nadien al een inbraak pleegden. Ze stalen fietsen, gsm’s, laptops, … dat is niet van de honger hé! Wat ze niet konden kopen, stalen ze.”

Omdat ze beiden nog een blanco strafblad hebben en na hun veroordeling onmiddellijk zullen teruggestuurd worden naar Algerije, vorderde hij 26 maanden cel voor Mehdi A. en 27 voor Nabir G. Uitspraak op 4 november. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier