“Ik kan niemand meer vertrouwen, hij is de enige familie die ik nog heb”

Andrée Braem: "Ik heb mijn hele leven moeten werken en sparen om dat bedrag bijeen te krijgen." © TP
Redactie KW

Een 35-jarige Menenaar riskeert een voorwaardelijke celstraf voor het stelen van het verborgen spaargeld van zijn bejaarde tante, die toen in het ziekenhuis lag. Na de diefstal verving hij het bedrag door valse biljetten.

Andrée Braem (73) uit Wervik had vorig jaar haar spaargeld, ongeveer 52.000 euro, afgehaald van de bank om te bewaren in een enveloppe in een kast op haar service flat in het centrum van Wervik. “Ik was niet meer zo mobiel en wou me de wandeling naar de bank besparen”, vertelt ze.

Kort daarna brak ze haar heup en werd ze in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. “Toen ik in coma lag, vertelden de artsen mijn 35-jarige neef en enige familielid, dat hij zich mocht voorbereiden op mijn overlijden. Als bij wonder kwam ik erdoor. Na een ziekenhuisopname van 3 maanden kon ik terug naar huis.”

“Mijn haar was uitgevallen door de medicatie. Daarom besloot ik om meteen een pruik te gaan kopen met een briefje van 500 euro uit mijn enveloppe met spaargeld. Toen ik wou betalen, zei de uitbater van de pruikenwinkel meteen dat het biljet vals was. ‘Maar het komt van de bank’, opperde ik verbaasd. Ik nam mijn enveloppe mee naar de bank, waar het personeel vaststelde dat alle briefjes vals waren. Daarna heb ik met de bankdirecteur aangifte gedaan bij de politie.”

Vingerafdrukken

De kast, enveloppe en geldbiljetten werden grondig onderzocht en enkele maanden later kreeg Andrée te horen dat de vingerafdrukken van haar neef gevonden waren op de briefjes. “Ik viel letterlijk bijna om toen ik het nieuws vernam. Niemand kan ik nog vertrouwen, hij is de enige familie die ik nog heb.”

Mijn spaarpot van 52.000 euro hadden ze er in enkele maanden bijna helemaal doorgejaagd, onder meer aan hun trouwfeest, waarop ik zelfs niet was uitgenodigd

T.C. uit Menen mocht het afgelopen maandag uitleggen in de Ieperse rechtbank, waar hij terecht stond met zijn 31-jarige vrouw en een 33-jarig koppel uit Menen, die hen hielp met de valsmunterij. De vier riskeren voorwaardelijke celstraffen van 1 tot 3 jaar. T. bood in de rechtbank zijn excuses aan, maar zijn tante kan die maar moeilijk aanvaarden.

“Hij verdedigde zich door te stellen dat hij financiële problemen had, onder meer door de kosten van de uitvaart van mijn zus die 5 jaar geleden overleed. Dat is een grove leugen, want ik heb die uitvaart betaald. Voordat hij door de mand viel, bleef hij sinds de diefstal langskomen om zijn wekelijkse 50 euro te ontvangen. Ik gaf dat geld voor de spaarrekening van hun kindje, maar ik betwijfel nu dat ze het geld daarvoor gebruikt hebben. Blijkbaar kunnen ze geen geld houden, want mijn spaarpot van 52.000 euro hadden ze er in enkele maanden bijna helemaal doorgejaagd, onder meer aan een oldtimer Mercedes, een nieuwe Opel, de huur van een Spaanse villa en hun trouwfeest, waarop ik zelfs niet was uitgenodigd. Ik heb mijn hele leven moeten werken en sparen om dat bedrag bijeen te krijgen. Ik heb hem vroeger nochtans beloofd: wanneer ik overlijd, is alles voor jullie.”

“Vandaar zijn idee: we doen niemand kwaad als we het geld er nu al uithalen”, aldus de raadsman van T.C. “Hij ging ervan uit dat ze het geld nooit zou gebruiken: wat niet weet, wat niet deert. Het was trouwens niet zijn idee om het geld te vervangen door valse biljetten. We vragen om een mogelijke straf te milderen tot een voorwaardelijke opschorting.

Tussen Andrée en haar neef komt het waarschijnlijk nooit meer goed. “Ik wil geen contact meer en hij kan nu fluiten naar mijn erfenis“, aldus Andrée. “Hij misbruikte mijn vertrouwen. Ik had nochtans nooit gezegd of en waar ik geld verborg in mijn flat. Hij moest heel mijn kast doorzocht hebben om het te vinden. Of ik nu nog cash geld bij heb? Nee hoor, ik laat alles weer op de bank zetten.”

Vonnis op 17 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier