Ieperling krijgt vier jaar cel voor vier gewapende overvallen

Zaakvoerder Andy Deman van 't Iepers Frietje: "Ik hoop dat ik die man nooit meer zie" © EG
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft een 38-jarige Ieperling bestraft met vier jaar cel voor vier gewapende overvallen. Hij sloeg toe bij een apotheker, een nachtwinkel, een woning en een frituur. In drie van de vier gevallen werd hij vergezeld door een vrouwelijke kompaan.

Twee jaar geleden sloegen de daders toe bij apotheek Kestelyn langs de Capucienenstraat in Ieper. Het gemaskerde duo kwam de dag van de overval iets voor half zeven de zaak binnen. Ze gingen aan de haal met het geld uit de kassa. Op een dinsdagavond vorig jaar in september een gelijkaardig scenario in frituur ‘t Iepers Frietje. Toen de daders toesloegen was het al donker en stonden er nog zeven mensen in de frituur. Zaakvoerder Andy Deman was er samen met een werkneemster aan de slag. Hoewel het dicht bij sluitingstijd was, stonden er zeven klanten in de zaak.

“Plots stormden twee personen in trainingspak de frituur binnen, gemaskerd en met een vuurwapen in de hand“, vertelde uitbater Andy Deman eerder in de krant. “Een van hen stond meteen achter de toonbank en richtte het wapen op mij. Het enige wat hij riep was ‘geld, geld, argent, argent’. De andere dader bleef voor de toonbank staan, ook met een wapen in de hand.” Een wachtende klant maakte plots een beweging naar haar handtas waarop de tweede dader prompt pepperspray in haar richting spoot. “Alles ging razendsnel“, zei Andy. “Nadat de dagopbrengsten uit de kassa waren gegrist, gingen beiden ervandoor, op een fiets die wat verderop gestald stond.” De slachtoffers waren behoorlijk in shock en zijn nog steeds onder de indruk. “Ik hoop dat ik die man nooit meer zie”, zegt de frituuruitbater. Een buurtonderzoek leverde een getuigenis van een buur op die het overvallersduo met de fiets zag arriveren. Naast de hold-up op een frituur en een apotheek, waren er overvallen op een nachtwinkel en op een 80-jarig oudje.

De politie kwam de twee op het spoor nadat iemand verdachte zaken vond in de tuin van hoofdbeklaagde S.D. Desondanks zei de man niets met de overvallen te maken te hebben. De rechter zag dat enigszins anders en veroordeelde de dertiger tot een vier jaar cel. “Die man is een gevaar voor de maatschappij“, klonk het.

Tweede beklaagde, P.M. uit Ieper, kreeg 37 maanden cel deels met uitstel. Haar voorarrest wordt als effectief gezien. De vrouw ontkende wel de overval op de oude vrouw. Bij de feiten hield zij de pepperspray in haar handen. Haar heroïneverslaving lag aan de basis van haar deelname aan de diefstallen. Ze zal zich nu wel moeten laten begeleiden. S.D. kreeg daarnaast nog eens vier maanden cel en een geldboete voor een fietsdiefstal.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier