Ieper voert alcoholverbod in aan station na dodelijk incident met de ‘Carapilsbende’

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het in de buurt van het Ieperse station tot een woordenwisseling en schermutseling tussen het slachtoffer en enkele anderen. Daarbij kwam Vincent Van Cayseele (44) met zijn fiets ten val. Hij liep een schedelbreuk en hersenbloeding op. Maandagavond is hij overleden.

Na de vaststelling van de ernstige verwondingen in het ziekenhuis is de politie een onderzoek gestart. Camerabeelden aan het station maakten ondertussen al een en ander duidelijk en zorgden voor identificatie van de betrokkenen die deel uitmaken van wat wel eens smalend als de ‘Carapilsbende’ wordt omschreven, mannen die vaak met een goedkoop blikje bier rond het station samentroepen. De hoofdverdachte wordt actief opgespoord om te verhoren. De recherche van de politiezone Arro Ieper zal ook de andere betrokkenen en getuigen één voor één verhoren. Ook de moeder van het slachtoffer is verhoord over de versie die haar zoon aan haar heeft verteld toen hij thuis arriveerde.

Camerabeelden

Dinsdag kondigde het Ieperse stadsbestuur maatregelen aan tegen de overlast aan het station. “Eerst en vooral willen wij als stadsbestuur ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden van het slachtoffer”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “De politie is volop bezig met het onderzoek. Het incident werd gefilmd door de camerabeelden aan het station, aan de hand daarvan wordt de dader nu opgespoord. Daarnaast hebben we de politie ook gevraagd om verhoogde patrouilles in te stellen, zeker tijdens de zomermaanden.”

Alcoholverbod

“Teneinde de politie meer slagkracht te geven, zal op de volgende gemeenteraad de invoering van een alcoholverbod aan het station ter goedkeuring worden voorgelegd. Op vandaag kan de politie ingrijpen in geval van openbare dronkenschap, maar een concreet alcoholverbod laat de politie toe sneller op te treden en preventief te werken.”

“Het is belangrijk dat we inzetten op preventie en begeleiding van die personen die aan het station, maar ook in andere buurten, voor overlast zorgen”, zegt schepen van Welzijn Eva Ryde. “Vaak worstelen ze met complexe problematieken. In samenwerking met politie en welzijnspartners willen we aan hen de gepaste hulp en begeleiding bieden.”

“Het alcoholverbod en de verhoogde patrouille-inzet zal na enkele maanden geëvalueerd worden, in overleg met de politie. We zien in andere steden en gemeenten dat zo’n verbod al effectief bleek te zijn. Het risico op verplaatsen is er altijd, maar net daarom zetten we in op intensieve begeleiding om die mensen uit de spiraal te halen“, besluit burgemeester Emmily Talpe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier