Huurmoordonderzoek tegen Rekkemse zakenman van tafel geveegd

Zakenman Thierry Maelfait aan de Rekkemse vestiging van zijn bedrijf. © LK
Laurens Kindt

Hij zou een moordcomplot beraamd hebben tegen een ex-werknemer. Hij zou een huurmoordenaar besteld hebben om zijn slachtoffer een kopje kleiner te maken. Zakenman Thierry Maelfait (50) uit Knokke, zaakvoerder van Callens African Woods in Rekkem, leek vorig jaar in een foute maffiafilm beland te zijn. Het parket heeft het onderzoek tegen hem ondertussen geseponeerd. “Omdat het klinkklare nonsens is. Die hele affaire heeft mij en mijn bedrijf miljoenen euro gekost”, zegt Thierry Maelfait.

Op 13 oktober vorig jaar stond de wereld van zakenman Thierry Maelfait uit Knokke even stil. Een krant blokletterde: ‘baas bestelde huurmoord omdat ik gesjoemel ontdekte’. In het artikel beweerde ex-werknemer Filip J. (47) uit Jabbeke dat Thierry Maelfait hem zou willen liquideren omdat J. in de Afrikaanse houtfabriek van Maelfait waar hij werkte, op gesjoemel zou gestoten zijn. Er zou zelfs een telefoongesprek bestaan waarin te horen is hoe Thierry Maelfait uitvoerders zoekt voor de huurmoord op Filip J.

Het nieuws over het ‘West-Vlaamse moordcomplot’ sloeg in als een bom, niet in het minst bij de zakelijke contacten van Thierry Maelfait. “Het artikel werd al snel overgenomen in de Nederlandse pers, ook in de vakbladen en op de radio werd erover bericht. Terwijl ik wist dat er niets van aan is. Heel pijnlijk was dat. Of het me effectief klanten gekost heeft, dat weet ik niet, maar het heeft onze business alvast geen goed gedaan”, klinkt het. Het Brugse parket voerde een onderzoek, maar kwam al snel tot de conclusie dat er van een moordcomplot geen enkele sprake is. Het dossier werd in december al geseponeerd.

Kip met gouden eieren

Al die tijd zweeg Thierry Maelfait, nu vindt de zakenman het tijd dat de waarheid aan het licht komt. “Een hond die in het nauw zit, die bijt. Dat is wat er gebeurd is”, klinkt het. Het verhaal van Filip J. en Thierry Maelfait begint in 2012 in het West-Afrikaanse land Kameroen, wanneer Maelfait er begint aan de papierwinkel om een houtverwerkend bedrijf op te starten. “Van een gekapte boom wordt in het beste geval veertig procent gebruikt. Ik had een manier gevonden om dat op te drijven naar zestig procent, onder andere door het hout te gebruiken dat door anderen als afval wordt beschouwd. Een schitterend concept, succes gegarandeerd. Alleen duurt het in Afrika altijd lang voor je door de administratieve molen geraakt om een bedrijf op te starten”, zegt Maelfait.

Thierry Maelfait tussen zijn werknemers in Kameroen.
Thierry Maelfait tussen zijn werknemers in Kameroen.© (GF)

In 2015 is de fabriek klaar. Filip J., zoon van een meubelmaker uit Oudenburg, is er door Maelfait ondertussen aangesteld als algemeen directeur. “Al snel zag hij dat je met Afrikaans hout mooi geld kan verdienen en is hij beginnen sjoemelen. Ook zijn Afrikaanse ‘vrienden’, of zo deden ze zich toch voor, zagen in het bedrijf de kip met de gouden eieren. Ze overtuigden Filip om bepaalde investeringen te doen en hij deed dat met het geld van het bedrijf.”

“Men heeft van mij de opdrachtgever van een huurmoord gemaakt” – Thierry Maelfait

“Al snel merkten we dan ook dat de boekhouding niet klopte. Toen we uitleg vroegen, bleek de boekhouding verdwenen. In januari 2016 heb ik via mijn advocaat in Kameroen klacht neergelegd tegen Filip J. en zijn trawanten.”

Corrupte rechters

Het hek is vanaf dat moment helemaal van de dam. “Met het geld van de fabriek is Filip dan mensen beginnen omkopen: rechters, politiemensen, procureurs, noem maar op. In de lagere echelons van de macht in Afrika is iedereen omkoopbaar, zo werkt het daar nu eenmaal. Hij heeft dat een jaar kunnen volhouden maar dan was het geld op.”

“Ik ben naar de bevoegde minister gestapt, die heeft er de belastinginspectie op gezet en al snel heeft men besloten om het bedrijf te verzegelen. Tot op vandaag ligt die fabriek gewoon stil. De muizen vreten de kabels op, de gloednieuwe machines staan stof te vergaren“, zucht Thierry Maelfait.

Gevlucht naar België

Het Kameroense parket heeft het onderzoek ondertussen afgerond. Filip J. is in verdenking gesteld wegens diefstal, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. De man is naar België gevlucht en zou zich in het Brugse ophouden. Filip J. heeft al twee keer geweigerd in te gaan op een uitnodiging van de Kameroense onderzoeksrechter. De volgende stap is een internationaal aanhoudingsbevel, maar België levert geen onderdanen uit.

Filip J. werkte in het hoofdbureau van het bedrijf in hoofdstad Yaoundé.
Filip J. werkte in het hoofdbureau van het bedrijf in hoofdstad Yaoundé.© GF

Tegen de man is in Kameroen ook een uitreisverbod uitgevaardigd dus als hij zich in het land vertoont, riskeert hij gearresteerd te worden. “Zijn gesjoemel heeft het bedrijf minstens anderhalf miljoen euro gekost. De kosten door de stilstand van de fabriek zijn een veelvoud van dat bedrag. Bovendien is er ook nog de imagoschade voor het bedrijf en voor mezelf. Men heeft van mij de opdrachtgever van een huurmoord gemaakt terwijl dat absolute nonsens was. Neergesabeld worden in de pers terwijl je geen enkele verdediging kan voeren, dat steekt”, zegt Thierry Maelfait.

Snelle heropstart

Of hij op zijn beurt klacht zal indienen tegen Filip J. is nog twijfelachtig. “Het belangrijkste is dat we de fabriek in Kameroen zo snel mogelijk weer kunnen opstarten. Het verloren geld; tot daaraan toe. Als we opnieuw operationeel zijn en onze business kunnen voortzetten, dan kunnen we ook in België onze activiteiten verder uitbreiden. Om dat te kunnen doen, moeten we nu wachten op de uitkomst van de processen die in Kameroen lopen. Ik hoop alvast dat het niet te lang meer duurt, ook voor de mensen ter plaatse. Onze arbeiders zitten daar nu ook werkloos thuis, terwijl daar een perfect operationele fabriek gewoon stilstaat”, besluit Thierry Maelfait.

Gevraagd naar een reactie laat de advocaat van Filip J. weten “voorlopig geen commentaar te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier