Huurder en Nederlands koppel schuiven elkaar zwarte piet toe na vondst cannabisplantage

© iStock
Redactie KW

Wie runde de cannabisplantage met zo’n 500 plantjes die in de zomer van 2017 in de Koolkapperstraat in Kortrijk opgerold kon worden? Een berooid Nederlands koppel en de 39-jarige huurder van de loods schoven elkaar tijdens het proces in Kortrijk de zwarte piet toe. “Just follow the money”, vond advocaat Filip De Reuse. Bij Frederik V. konden een Ferrari, een speedboot, een nieuwe pastoriewoning in Anzegem en 272.000 euro in beslag genomen worden…

Op 11 juli 2017 vielen speurders, na klachten over een indringende cannabisgeur in de buurt, binnen in de loods op de hoek van de Kuurnsesteenweg en Koolkapperstraat in Kortrijk. Een professionele cannabisplantage met zo’n 500 plantjes en 9,5 kilogram net geoogste cannabis konden opgerold worden. Huurder Frederik V. vloog 3,5 maanden achter de tralies.

De man stond officieel in Frankrijk ingeschreven, maar is afkomstig uit de Kortrijkse regio en op en top Vlaming. Met een officieel adres bij onze zuiderburen kon hij evenwel gebruik maken van het fiscaal gunstiger regime als grensarbeider om bij Stow in Wevelgem aan de slag te gaan.

Meer dan drie maanden lang hield hij de lippen stijf op elkaar, maar in november 2017 verklaarde hij dat het Nederlandse koppel Abdelmajid R. en Jessica W. ook bij de plantage betrokken waren. “De Nederlander zorgde voor de investering, het materiaal en de verkoop in Nederland, ik stelde enkel de loods ter beschikking“, aldus Frederik V.

1,1 miljoen euro omzet

Naar eigen zeggen was de plantage nog maar zes maanden actief. De openbare aanklager heeft evenwel tal van aanwijzingen dat de plantage al halfweg mei 2014 startte en drie jaar lang in totaal 1,1 miljoen euro omzet opleverde. Dat geld wil het verbeurd verklaard zien, net als de Ferrari 458 en de speedboot van V.

Daarbovenop riskeert hij een celstraf van 40 maanden, waarvan een jaar effectief, en een boete van 24.000 euro. Elektriciteitsnetbeheerder Gaselwest vroeg ruim 200.000 euro voor de illegaal afgetapte elektriciteit. “Hij knapte een woning zelf op en verkocht die met winst, ging al 20 jaar werken, woonde alleen, kluste wat bij als technisch tekenaar en had tal van leningen lopen. Op die manier verdiende hij al dat geld”, probeerde advocaat Thomas Gillis de aankoop van de Ferrari en de speedboot te verantwoorden. “Voor de plantage kreeg hij slechts 10.000 euro.”

Financiële problemen

“We gingen in de loods twee keer plantjes knippen, meer niet”, verdedigde het Nederlandse koppel zich. “Omdat we financieel de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen. Bij de huiszoeking in Rosmalen hebben de speurders enkel een tas vol schulden kunnen meenemen, geen Ferrari of speedboot.”

“Volg dus gewoon het spoor van het geld om bij de echte schuldige uit te komen”, gaf advocaat De Reuse de rechter nog de raad. “Wij waren simpele plukkers die een stuiver wilden bijverdienen, niet de grote organisatoren. Zij riskeren 30 maanden celstraf, waarvan één jaar effectief, en een boete van 16.000 euro. Vonnis op 15 april.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier