Huisarts gegijzeld wanneer ze bepaalde medicatie weigert toe te dienen tijdens huisbezoek in Waregem

© JF
Redactie KW

Een 32-jarige huisarts is maandagavond een uur lang gegijzeld door een patiënte uit de Pelikaanstraat. A.B. (49) had haar dokter om medicatie gevraagd. Toen die weigerde, keerde de vrouw zich tegen haar huisarts. A.B. kampt al lange tijd met psychische problemen. “Twee weken geleden bedreigde ze mijn vader en tweejarige neefje nog met een mes”, vertelt de buurvrouw. De patiënte blijft aangehouden.

De buurvrouw woont al dertien jaar naast A.B. en was de voorbije jaren getuige van allerlei incidenten. “Het is altijd wel iets”, zegt de 22-jarige buurvrouw. “Al hebben we eigenlijk wel een goed contact, in het begin was ze altijd vriendelijk.”

Om die reden blijft de buurvrouw dan ook liever anoniem. “We weten wel dat ze al lange tijd psychische problemen heeft, ze heeft al vaak een zelfmoordpoging ondernomen. In de dertien jaar dat we hier wonen, is de politie al geregeld aan de deur geweest. Een jaar of acht geleden heeft ze zichzelf in brand gestoken en kwam ze bij ons aan de deur. De vlammen zaten over haar hele lijf, mijn vader heeft ze uitgeklopt. Na dat incident is ze even opgenomen geweest, maar kwam later terug.”

“Twee weken geleden heeft ze mijn vader nog bedreigd met een mes. Ze dacht dat hij het OCMW gebeld had omdat het vuil lag bij haar, wat helemaal niet het geval was. Toen later mijn tweejarig neefje buiten kwam, liep ze ook op hem af met een mes. We hebben de politie wel verwittigd en die heeft alles genoteerd, maar we wilden geen klacht indienen om onze burenrelatie niet te verpesten. Ze hoort ook niet thuis in de gevangenis, maar in een psychiatrische instelling. Al heeft ze nu wel een grens overschreden, denk ik.”

Gijzeling

Volgens de buurvrouw begon de gijzeling in de late namiddag. Na een uur kon de huisarts ontkomen, maar achteraf verschanste A.B. zich nog lange tijd in haar woning. “Pas tegen middernacht konden we terug in ons huis”, gaat de buurvrouw verder.

“De politie heeft lang aan de deur staan roepen dat ze naar buiten moest komen. Uiteindelijk kwamen enkele gewapende agenten ter plaatse en hebben ze de ruit ingeslagen. Een van hen heeft zich daarbij nog bezeerd, want ik zag een agent met een bebloede arm. Intussen stonden wij samen met de andere buren in onze pyjama buiten.”

“Ze had ook de gaskraan opengedraaid en er hing een sterke gasgeur in de hele straat. De brandweer was ter plaatse en hield ons op afstand, uit angst voor ontploffingsgevaar. Uiteindelijk bleek dat A.B. wat slaappillen genomen had en boven lag te slapen. Zo heeft de politie haar gevonden.”

Met de schrik vrij

De Waregemse huisarts was de dag na de feiten alweer op post en wou slechts kort reageren op wat ze meemaakte. Ze was al enige tijd de huisarts van A.B. en wist van haar psychologische problemen. “Ik ben wel op post, maar nog niet echt aan het werk”, zegt het slachtoffer. “Al wat ik kan zeggen, is dat het fysiek goed gaat met mij en dat ik er met de schrik van afgekomen ben.”

A.B. verscheen voor de onderzoeksrechter en blijft aangehouden. Er is ook een psychiater aangesteld die de geestestoestand van de vrouw moet onderzoeken.(JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.