Hond verkocht voor drugs, daarna achtergelaten op parking in Kortrijk

Dayko werd achtergelaten nabij de Colruyt in Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De eigenaar van de hond die gisteren werd achtergelaten op de parking van de Damiaankerk in de Aalbeeksesteenweg is gevonden. Er werd een proces verbaal opgesteld en zowel hij als de oorspronkelijke eigenaar zullen zich moeten verantwoorden bij de politie. Het incident veroorzaakte heel wat verontwaardiging op sociale media.

Vrijdagnamiddag zagen werklieden een man een hond vastknopen aan een paal op de parking van de Damiaankerk, vlak naast de Colruyt in Kortrijk. Daarna liep de onverlaat zonder op of om te kijken weer weg. De stafford terriër bleek erg vriendelijk en de koster belde de politie, die op hun beurt de vrijwilligers van dierenasiel de Leiestreek erbij haalden. Zij konden de chip van het dier scannen. Het bleek om een reutje te gaan met de naam Dayko.

“Dayko heeft er al een zwaar leven op zitten”, klinkt het bij het dierenasiel. “Hij belandde eerder al in dierenasiel de Grensstreek in Rekkem. Daar geraakte hij een aantal jaar gelden geadopteerd. De man die hem toen mee naar huis nam, konden we niet bereiken. Maar zijn vriendin wist ons te vertellen dat hij zijn hond wellicht geruild had voor drugs. Het nieuwe baasje van Dayko woont op een klein appartement vlak bij de plek waar hij het dier achterliet. Hij kon er blijkbaar niet mee om dat de hond zijn behoefte deed in huis.”

Honden zomaar weg geven is op zich niet illegaal. “Maar het is niet aan te raden“, aldus een van de vrijwilligers in het asiel. “Tegenwoordig krijgen we steeds meer dieren binnen die mensen gratis kregen via sociale media. Omdat het voor niks is denken ze er niet goed over na. Enkele weken later blijkt er veel werk of kosten aan zo een dier te zijn. En dan belandt het bij ons.”

Een advertentie plaatsen, ook op sociale media, waarbij je een dier te koop of te geef aanbiedt is trouwens wel illegaal. Enkel erkende fokkers met een HK-nummer mogen dat doen. Ook daar gingen de twee mannen in de fout. De oorspronkelijke eigenaar van Dayko zou hem namelijk geruild hebben voor verdovende middelen vlakbij winkelcentrum K in Kortrijk. Dat is een openbare plaats, ook daar is het verhandelen van dieren verboden. De twee worden vrijdag opnieuw verhoord door de politie.

Stoerdoenerij

Dayko is een stafford terriër, een erg populair ras bij dergelijke mensen, zo weten ze in het asiel. “Zulke honden worden vaak gebruikt voor stoerdoenerij. Zo kregen we laatst een rotweiler binnen die weg gegeven werd op café.” Maar ook kleine hondjes ontsnappen niet aan het sociale media verhaal. “Vorige week stond hier nog iemand met een maltezer in haar armen. Ze had het diertje de dag daarvoor gratis gekregen via facebook. Maar het had de hele nacht geblaft dus moest ze het niet meer hebben. Sociale media zijn op dat gebied een nieuwe plaag en voor ons is dat heel frustrerend. Als je een hond adopteert uit het asiel dan weet je dat alles ermee in orde is. Wij zijn ook eerlijk over eventuele medische of psychologische problemen. Mensen die via dergelijke kanalen hun hond weg geven zijn dat vaak niet. Zij willen er gewoon zo snel mogelijk vanaf.”

“Daarbij komt nog eens dat die dieren vaak heel slecht terecht komen. Wij hebben bijvoorbeeld een lijst van mensen die geen dier meer mogen adopteren omdat ze in het verleden hun hond verwaarloosden of mishandelen. Zulke mensen komen wel nog aan een dier via sociale media. En ook broodfokkers gaan op die manier op zoek naar kweekteefjes.”

Ze kunnen het niet genoeg herhalen in het asiel. “Een hond en een kat kosten tijd, geld en moeite. Denk alsjeblieft na voor je er een in huis haalt. En als je het dier toch niet meer wil, breng het dan naar ons. Maar laat het alsjeblieft niet achter, vastgebonden aan een paal en moederziel alleen.”

Dierenasiel de Leiestreek zit al weken bomvol. Wie er nog een hond wil afstaan, belandt op een wachtlijst. Ook de poezenafdeling kan niet snel genoeg katjes ophalen. Een dier afstaan aan het asiel is niet gratis. Hoeveel je moet betalen hangt af van de leeftijd van je hond of kat. “Wij moeten natuurlijk ook uit de kosten geraken. Asielen hebben een heel slechte naam. Maar als je het beste wil voor je huisdier dan kom je naar ons”, besluit de vrijwilliger.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier