Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Laurens Kindt
door Laurens Kindt

André Gyselbrecht verlaat raadzaal na uitspraak hof van beroep

Olivier Neese
door Olivier Neese

Familie Stijn Saelens: "Het hof heeft wijs geoordeeld"

Ondanks de strafverminderingen voor drie van de vier beklaagden, kan de familie van Stijn Saelens leven met het vonnis. "De familie is niet wraakbelust", reageert advocaat Jan Leysen.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Ook lichtere straffen voor Serry en de Clercq

Pierre Serry krijgt 19 jaar (in Brugge 21 jaar), Evert de Clercq 20 jaar (in Brugge 27 jaar) en Roy Larmit 15 jaar (in Brugge hetzelfde).

Olivier Neese
door Olivier Neese

André Gyselbrecht: 21 jaar cel

Het hof van beroep veroordeelt André Gyselbrecht tot een gevangenisstraf van 21 jaar. In Brugge had de dokter nog 27 jaar gekregen. Het parket, dat in beroep was gegaan, had 30 jaar gevraagd.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Ook 'korting' voor Pierre Serry

Net als voor André Gyselbrecht zal het hof voor beklaagde Pierre Serry rekening houden met de overschrijding van de redelijke termijn. Serry kreeg in eerste aanleg 21 jaar cel, maar daar zal dus straks iets van af gaan.

Evert de Clercq, die nog steeds volhoudt compleet onschuldig te zijn en vandaag zelfs niet aanwezig is, is volgens het hof wel degelijk schuldig aan deelname aan de huurmoord. Het is de Clercq die op vraag van Pierre Serry de uiteindelijke huurmoordenaar Ronnie Van Bommel heeft geronseld. "Door het aanleveren van de doder heeft hij deelgenomen aan de meest lafhartige der dodingen, namelijk de huurmoord. Dat hij daar de prijs van zes miljoen Belgische frank, of 150.000 euro, heeft opgeplakt, lijkt aannemelijk. Dat hij dergelijke feiten pleegt op iemand die hij niet kent, wijst erop dat hij het deed uit puur geldgewin", motiveerde het hof. Maar ook voor Evert de Clercq aanvaardt het hof de overschrijding van de redelijke termijn en zal er mogelijk een mildere straf volgen.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Gyselbrecht krijgt lichtere straf

Het hof bespreekt eerst per beklaagde met welke elementen werd rekening gehouden om hen schuldig te verklaren aan moord en om hun straf te bepalen. Zo aanvaardt het hof dat André Gyselbrecht terecht bezorgd was over zijn kleinkinderen. "Gelet op de dreigende emigratie naar Australië, de zedenfeiten door Stijn Saelens ten aanzien van een van zijn kinderen, de complete wereldvreemdheid van Stijn Saelens kan het hof aannemen dat grootvader Gyselbrecht bezorgd was, zonder dat het hof aanvaardt dat dit de feiten rechtvaardigt. Elke grootvader zou in zo'n geval bezorgd zijn", aldus voorzitter Defoort.

Welke straf André Gyselbrecht zal krijgen, wordt straks pas bekend gemaakt. Maar het hof lichtte al een tipje van de sluier. Vast staat dat het een mildere straf zal zijn dan de 27 jaar die hij in eerste aanleg kreeg. "We houden rekening met de buitensporige vertraging die de behandeling van de zaak heeft opgelopen. De redelijke termijn is overschreden. Zonder die overschrijding van de redelijke termijn zou de straf billijk en terecht geweest zijn", motiveerde voorzitter Defoort.

Olivier Neese
door Olivier Neese

Nog steeds blinde vlekken

Het hof van beroep bevestigt dat André Gyselbrecht schuldig is aan de huurmoord op zijn schoonzoon. "Een dood die een vader van vier kinderen voorgoed van de aardbol moest doen verdwijnen. En die zijn gezin jarenlang met onbeantwoorde vragen zou opzadelen", verwoordt de voorzitter het.

"Ondanks het sterke politionele werk blijven er nog steeds blinde vlekken in het verhaal. Zoals we nog altijd niet weten hoeveel er voor de huurmoord werd betaald. Dat zwijgen is niet vreemd aan André Gyselbrecht."

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Ook Peter Gyselbrecht, de zoon van hoofdbeklaagde André Gyselbrecht en broer van Elisabeth, is aanwezig. Hij overlegt nog even met advocaat Johan Platteau.

© LK
Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Ook het zogenaamde afpersingsdossier, waarbij Evert de Clercq beweerde dat hij door Roy Larmit en een van zijn advocaten werd afgeperst, is volgens het hof van beroep niet relevant om een uitspraak te kunnen doen in het dossier over de Kasteelmoord. Evert de Clercq beweerde eerder dat Roy Larmit geld vroeg in ruil voor het niet-afleggen van een belastende verklaring. Het hof wees er echter op dat die afpersing al onderzocht werd door een onderzoeksrechter in Antwerpen, maar dat dit geseponeerd werd. "Dat Evert de Clercq slachtoffer zou geweest zijn van afpersing en daar geen melding van gemaakt zou hebben tijdens het onderzoek is voor het hof totaal ongeloofwaardig", stelt voorzitter Koen Defoort.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Vooraleer over te gaan tot de effectieve uitspraak, klaart voorzitter Koen Defoort eerst enkele procedurele elementen uit. Zo vroegen sommige advocaten van de verdediging om nog enkele getuigen te kunnen horen. Onder meer een vrouw die beweerde dat ze in Australië verkracht werd door Stijn Saelens, maar ook de psychologe van de kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht en zelfs de vermeende burgerinfiltrant Antonie Van Wilderoden, die beweerde dat hij Evert de Clercq in de gevangenis van Ieper afluisterde in opdracht van de politie. Het hof wijst echter alle verzoeken tot horen van getuigen af.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

André Gyselbrecht wordt de zaal binnen gebracht. In zijn spoor volgen Pierre Serry en Roy Larmit.

Opvallend: acteur Kurt Defrancq - rechts in beeld - volgt de uitspraak vanuit de zaal.

© LK
Olivier Neese
door Olivier Neese

Geen Evert de Clercq

Drie van de vier beklaagden zijn aanwezig: André Gyselbrecht, Pierre Serry en Roy Larmit. Evert de Clercq is niet naar het hof van beroep in Gent gekomen.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

Om 14 uur zullen de drie raadsheren van het hof van beroep hun arrest voorlezen. Het vonnis in eerste aanleg telde al 89 pagina's, de verwachting is dan ook dat het arrest nog wat langer zal zijn. Mogelijk zal de voorlezing van het volledige arrest dan ook enkele uren in beslag nemen. Het betreft een definitieve uitspraak, waartegen alleen nog cassatieberoep mogelijk is.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

De Kasteelmoord in een notendop: de beklaagden

André Gyselbrecht: schoonvader van Stijn Saelens en opdrachtgever van de moord. Bekende zijn aandeel op het proces, maar wil een lagere straf. Kreeg 27 jaar cel.

Pierre Serry: voormalige boezemvriend van André Gyselbrecht. Ging in opdracht van Gyselbrecht op zoek naar uitvoerders voor de moord. Kreeg 21 jaar cel en hoopt niet strenger gestraft te worden.

Evert de Clercq: ondernemer uit het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke. Hij zou de uiteindelijke uitvoerder van de moord, de ondertussen overleden Ronnie Van Bommel, geronseld hebben. Kreeg 27 jaar cel, maar vraagt de vrijspraak.

Roy Larmit: neefje van Ronnie van Bommel. Was erbij tijdens de moord en hielp het lijk begraven. Houdt vol dat hij niet wist wat zijn oom van plan was. Kreeg 15 jaar cel en wil dit graag zo houden.

Laurens Kindt
door Laurens Kindt

De Kasteelmoord in een notendop: de feiten

De feiten

Op 31 januari 2012 vond Elisabeth Gyselbrecht een kogelhuls en een bloedspoor aan de inkomhal van kasteel Carpentier in Wingene, waar ze samen met Stijn Saelens en hun vier kinderen woonde.

Telefoontaps zetten de speurders al snel op het spoor van haar vader André, die al lang in onmin leefde met zijn schoonzoon omwille van een nakende verhuis naar Australië en een verdenking van incest. André Gyselbrecht belandde, net als zijn boezemvriend Pierre Serry, in de cel.

Op 17 februari 2012 werd het lichaam van Stijn Saelens ontdekt in een put in het bosje van Pierre Serry. Jarenlang hield André Gyselbrecht vol dat Stijn Saelens alleen 'een lesje' moest krijgen, pas op het proces zelf bekende hij dat hij wel degelijk een moordopdracht had gegeven.