Vriendinnen van Sharon hekelen agressief gedrag van beschuldigde

Op het assisenproces over de moord op Sharon Gruwez (22) hebben de vriendinnen van het slachtoffer de beschuldigde als “jaloers en agressief” omschreven. Ook de nacht van de feiten gedroeg Davy K. (32) zich volgens de getuigen opgefokt. Van een relatie was in hun ogen bovendien geen sprake meer.

Charlien D. herinnerde zich een incident aan haar nagelstudio. “Ik zou Sharon naar huis voeren, maar ze kreeg berichten van Davy dat hij haar zou komen halen.” Toen de vriendinnen naar het voertuig van D. wandelden, volgde de beschuldigde hen met gierende banden. “Hij stopte naast mijn auto en heeft Sharon daar eigenlijk bij de keel gegrepen.”

De getuige vertelde ook dat het slachtoffer op haar verjaardag in 2017 twee klappen in het gezicht kreeg van haar toenmalige partner. Van een relatie was volgens haar geen sprake meer op het moment van de feiten. “Het was heel veel aan en uit, heel veel hoogtepunten en dan weer heel veel dieptepunten in de relatie”, bevestigde een buurvrouw.

Heleen A. zag ook hoe K. tijdens een conflict de kleren van Sharon had gescheurd. “Hij had de deur ingestampt en was het boeltje kort en klein aan het slaan. Hij had haar ook geslagen.”

Stalking

Davy K. stalkte volgens meerdere getuigen zijn vriendin. “Als ze naar haar werk moest, dan vroeg ze me vaak om haar te brengen, omdat hij onderweg wel altijd ergens kon geparkeerd staan.” Vanuit de wagen van de beschuldigde belde Gruwez ook eens in paniek. “Ze wist niet waar hij naartoe reed en hij wilde niet stoppen. Hij heeft haar dan op het strand gedumpt.”

Vicky L. trok twee dagen na de crash zelf naar de politie, omdat ze ervan overtuigd was dat K. tegen de geparkeerde bus was gereden. “Het is een ziekelijke psychopaat. Ze hield van snelheid, maar had bij momenten schrik met hem in de auto.” De getuige had indertijd een relatie met een goede vriend van de beschuldigde. “Het waren alle twee cannabisgebruikers, maar dat mocht niet geweten zijn. Davy was de peter van ons kindje, maar hij kwam zelden. Ik heb je na het ongeluk bij de pastoor laten schrappen als peter”, richtte ze zich tot de beschuldigde.

Een kennis van K. verklaarde hoe hij de beschuldigde in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 zag aankomen aan café The Sunset in Poperinge. Na een discussie met Sharon vertrok K., om een half uurtje later in het café op te duiken. Uiteindelijk vertrokken ze samen terug. “Ik heb haar ook horen zeggen dat ze ging meegaan om de lieve vrede te bewaren”, aldus Bjorn P.

Timmeren op nonkel

De getuige zag enkele jaren eerder ook een incident tussen K. en zijn oom. “Dat conflict was toch redelijk uit de hand gelopen. Davy was midden op straat aan het timmeren op zijn nonkel. Ik ben dan maar weggefietst toen hij vroeg of ik er ook een paar wilde hebben.”

De vriendinnen van Sharon Gruwez legden uit dat het helemaal niet de bedoeling was dat K. naar het halloweenfeestje zou komen. “We hadden eerst veel plezier, maar toen was de sfeer onmiddellijk weg. Hij greep haar direct bij de arm.” Sien D. vertelde hoe de beschuldigde de gsm van het slachtoffer afpakte. De getuige kon moeilijk begrijpen dat Sharon na een tijdje toch meer besliste om zich door K. naar huis te laten voeren. “We hebben meerdere keren gevraagd waarom ze zou meegaan met iemand die haar al in het ziekenhuis geslagen had.”

D. gaf toe dat ze geen hoge dunk had van de beschuldigde. “Ze is ook eens in het ziekenhuis geweest met een gescheurd trommelvlies. Ze zei dat een bal tegen haar hoofd gevlogen was, maar achteraf heeft ze toegegeven dat het door een ruzie met Davy was.” Enkele dagen voor de feiten vertrouwde Sharon haar toe dat ze van K. af was, aangezien ze hem niet meer miste. Ook volgens Noa D. hadden ze toen geen relatie meer. “Als je constant ruzie hebt, besef je dat het zo niet verder kan. Ze hoopte steeds dat het terug zou worden zoals in het begin en dat ze hem kon veranderen.”

Ten slotte kreeg Sien D. een half uurtje voor de fatale crash nog een bericht van het slachtoffer. “Het spijt me, maar ik kan niet anders”, klonk het. De getuige denkt echter dat Sharon het berichtje niet zelf stuurde. “Ik vrees ook dat het geen ongeval was. Zo snel rijden. En dan Sharon die haar gordel niet aanhad, terwijl ze die normaal altijd draagt. Ik kan me ook voorstellen dat er nog ruzie geweest is tijdens de rit.”

Dinsdag komen onder anderen nog de gerechtspsychiater en de moeder van de beschuldigde aan bod.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.