Volksjury samengesteld op proces over moord in Kortrijkse drugsmilieu

© Els Deleu

Zes vrouwen en zes mannen zijn dinsdag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48). De Tsjetsjeen uit Izegem blijft met klem elke betrokkenheid bij de moord op zijn dealer Pascal Bauwens (40) uit Kortrijk ontkennen. Het slachtoffer kwam door enkele slagen op het hoofd om het leven.

De ouders van Pascal Bauwens hadden al ruim twee dagen niets meer van hun zoon gehoord, die nochtans vlak naast hen woonde. Op 2 februari 2018 besloot Patrick Bauwens daarom een kijkje te nemen in het huis van het slachtoffer. Pascal Bauwens lag in een plas bloed en was duidelijk met geweld om het leven gebracht. Volgens de wetsdokter kreeg de Kortrijkzaan met een zwaar voorwerp drie harde klappen op zijn hoofd.

In de nacht van 30 op 31 januari had zijn vader voor het laatst lawaai gehoord in de woning van het slachtoffer. Bovendien zag hij toen een wagen met gedoofde lichten wegrijden. De klanten van de Kortrijkse dealer beschreven nog enkele andere mensen die bij Bauwens over de vloer kwamen. Eén van hen werd dankzij telefonieonderzoek na enkele dagen geïdentificeerd als Ramzes Takaev.

Moord en diefstal

De Tsjetsjeense Izegemnaar verklaarde aan de speurders dat hij die nacht inderdaad op bezoek ging bij het slachtoffer, maar dat hij van zijn dood niets afwist. Aan zijn partner had hij echter verteld dat hij op het toilet zat toen Bauwens werd doodgeslagen. Naar eigen zeggen zou Takaev de mannen in kwestie zelfs niet gezien hebben. Het precieze motief voor de moord blijft nog onduidelijk. Ramzes Takaev moet zich behalve voor moord ook voor diefstal verantwoorden. Volgens het openbaar ministerie ging hij aan de haal met drugs, geld en sleutels van het slachtoffer.

Door de coronamaatregelen kon de jurysamenstelling dinsdagnamiddag opnieuw niet in de assisenzaal gehouden worden. De kandidaat-juryleden werden in drie groepen van telkens dertig mensen opgeroepen, zodat steeds voldoende afstand gehouden kon worden. Het eigenlijke proces zal wel in de vaste assisenzaal plaatsvinden.

Levenslang

Tijdens het assisenproces zal de beschuldigde verdedigd worden door meester Kris Vincke. Meester Randall Huysentruyt en meester Kelly Decaluwé treden dan weer op als advocaten van de ouders van het slachtoffer. De belangen van de oudste dochter van Pascal Bauwens worden verdedigd door meester Marc Decramer. Meester Filip De Reuse zal zich nog burgerlijke partij stellen voor de minderjarige dochter van het slachtoffer. Tom Janssens van de Kortrijkse afdeling van het parket West-Vlaanderen neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op vrijdagnamiddag 12 november om 14 uur van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging door de procureur-generaal. De beschuldigde wordt op maandagochtend 15 november verhoord door voorzitter Willem De Pauw, waarna de eerste van in totaal 44 getuigen aan het woord zullen komen. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdag 18 november verwacht. Voor moord riskeert Ramzes Takaev levenslange opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier