Assisen Sara Laeremans: Vader en zoon Meesseman betuigen spijt, moeder Manderick in ziekenhuis

© (Foto Belga)
© (Foto Belga)

Op het assisenproces over de moord op Sara Laeremans (21) uit Geel hebben de beschuldigden donderdag het laatste woord gekregen. Glenn Meesseman (29) en vader Patrice (54) betuigden hun spijt. Moeder Inge Manderick (49) was niet aanwezig: zij werd woensdag terug naar het ziekenhuis gebracht en moet daar nog even blijven. Haar advocaat vertegenwoordigde haar.

De drie beschuldigden staan terecht voor de moord op Sara Laeremans. De moeder van twee peuters werd in de nacht van 21 op 22 oktober 2017 gewurgd in haar appartement aan het Brigandshof in Geel. Haar ex-man en zijn ouders zouden samen beslist hebben om haar te doden, zodat de kinderen definitief bij hen konden zijn.

Glenn Meesseman vertelde in zijn laatste woord dat hij veel spijt had van wat hij Sara, de kinderen en haar familie had aangedaan. “Het had niet mogen gebeuren en het zou ook niet gebeurd zijn, als mijn moeder de laatste jaren niet zo aanwezig was geweest. Ik wil de ouders van Sara danken voor de goede opvang van de meisjes. Jullie geven hen liefde, stabiliteit en een nest waar ze kunnen groeien. Ik wil mijn dochters een betere toekomst geven dat ik had.”

Hij voegde er nog aan toe dat hij zijn verantwoordelijkheid wil opnemen en dat hij het oordeel van zijn jury zal aanvaarden. Zijn vader Patrice betuigde ook zijn spijt naar de familie Laeremans. “Ik besef de impact van de feiten op jullie leven. Ik wil haar ouders danken voor de zorg voor de kinderen.”

Voor het laatste woord hadden alle partijen nog kort op elkaars pleidooi en het rekwisitoor kunnen reageren. De burgerlijke partijen en het openbaar ministerie zijn van mening dat de drie schuldig zijn aan moord. Inge Manderick pleit als enige schuldig. Zij had als eerste de idee geopperd om Sara te doden. Glenn Meesseman bekende dat hij het slachtoffer gewurgd had, maar zijn advocaat pleitte toch de vrijspraak omdat hij gehandeld zou hebben vanuit een onweerstaanbare dwang. Die dwang zou dan zijn dominante en manipulatieve moeder zijn geweest.

Patrice Meesseman was met zijn zoon mee naar Geel gegaan, maar betwist dat hij van het plan om Sara te doden op de hoogte was. Hij ontkent ook dat hij na de wurging door zijn zoon Sara nog gesmoord zou hebben met een dweil, zoals zijn zoon verklaart. Hij voelt zich wel moreel verantwoordelijk. Zijn advocaten vroegen niet expliciet de vrijspraak, maar gedragen zich naar de wijsheid van de jury.

De jury en het hof trokken zich om 10.30 uur terug in beraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier