Proces ligt stil: verdediging bodybuilder vraagt nieuw psychiatrisch onderzoek

© ERIC LALMAND BELGA
Laurens Kindt

Johan Platteau en Brecht Horsten, de advocaten van Alexander Dean, vragen het assisenhof om een nieuw college van psychiaters aan te stellen om de bodybuilder te onderzoeken. Het proces ligt daardoor stil.

Nadat vanmorgen al een eerste reeks getuigen was afgewerkt, bleek dat de verdediging van Alexander Dean nog een wit konijn uit de hoed zou toveren. In een besluitenbundel van 23 pagina’s maken advocaten Johan Platteau en Brecht Horsten brandhout van het verslag van het college van psychiaters dat door het gerecht aangesteld werd om Alexander Dean te onderzoeken.

Daarin stellen de psychiaters dat de man weliswaar een ‘narcist met psychopate trekken’ is, maar dat hij wel degelijk toerekeningsvatbaar is. De verdediging ziet dat anders en dringt aan op een internering van hun cliënt. Tijdens het getuigenis van psychiater Hans Hellebuyck vorige week botste het meermaals met de verdediging. De psychiater noemde bepaalde opmerkingen van de verdediging zelfs ‘te onnozel om op te antwoorden’.

Depressie

De zet van de verdediging is niet verrassend. Al in zijn openingswoord had meester Platteau de internering aangehaald. “Onze cliënt beseft nu al dat hij ofwel zeer zwaar gestraft ofwel geïnterneerd zal worden”, zei hij toen. Vandaag was Johan Platteau niet aanwezig, zijn medewerker Brecht Horsten lichtte het verzoek toe. “Het college is niet nauwgezet te werk gegaan. Er waren duidelijke tekenen van depressie bij onze cliënt en dat is niet onderzocht”, klonk het.

De jonge advocaat ging verder. “Het onderzoek is gebeurd op basis van buikgevoel, van intuïtie. Dan kan mijn grootmoeder dat ook. Wij verwachten deskundigheid, testen, noem maar op. Tijdens een verhoor bij de onderzoeksrechter is de psychiater zelfs in slaap gevallen. Omdat het een saai verhoor was, zei hij. Een viervoudige moord, saai? Ik vind dat straf”, pleitte hij. Concreet vraagt de verdediging om de zitting op te schorten, tot een nieuw college hun cliënt onderzocht heeft.

Bommetje

De verdediging had nog vragen. “Blijkbaar is er ooit door een 15-jarig meisje klacht ingediend tegen Jeroen Verstraete wegens verkrachting. Wij willen dat dit dossier gevoegd wordt, zodat we het kunnen lezen, en dat dit meisje komt getuigen”, klonk het. Voorts maakte de advocaat er ook een probleem van dat een harde schijf van Jeroen Verstraete niet ter inzage ligt in de griffie. “Ze hebben er de apparatuur niet voor en dus kunt u, beste juryleden, ook die schijf niet bekijken”, aldus meester Horsten.

Aanklager Serge Malefason. (foto LK)
Aanklager Serge Malefason. (foto LK)

Advocaat-generaal Serge Malefason vond de démarche van de verdediging niet kunnen. Dat Johan Platteau vandaag afwezig is, vond hij niet kunnen. “Het is zijn medewerker die hier het bommetje mag droppen. Ik zou dat in mijn tijd als advocaat niet gedurfd hebben om afwezig te zijn en mijn toga hier op de stoel te laten hangen”, klonk het bits. Volgens de aanklager moet het verzoek afgewezen worden. “Men had dit veel eerder moeten vragen maar men heeft gewacht tot nu, om de psychiater ter zitting te kunnen uitlokken”, vond de aanklager. Hij voegde ook het dossier tegen Jeroen Verstraete over de vermeende verkrachting. “Ter info, want het is hier niet het proces van de slachtoffers”, klonk het.

Verrassingsoorlog

“Ik heb dit in een carrière van 50 jaar nog nooit meegemaakt. Waar zijn we toch mee bezig?”, vroeg advocaat Jef Vermassen zich af. Hij noemde de zet van de verdediging een ‘verrassingsoorlog’. “Wat verwacht men hier eigenlijk? Dat we in oktober nog eens gaan terugkomen? Men lacht met de jury, men spot ermee!”, maakte Vlaanderens meest ervaren assisenpleiter zich kwaad. “Ofwel hebben ze het dossier te laat gelezen, ofwel niet goed. Dit is een kwestie die al op de preliminaire zitting had moeten besproken worden, niet nu”, voegde zijn confrater Kris Vincke daar aan toe. Ook de andere burgerlijke partijen wezen het verzoek af.

“Het is in niemands belang dat de zaak hier lang aansleept. Ook mijn cliënt wacht al vijf jaar op een uitspraak”, choqueerde antwoordde meester Horsten op de pleidooien van de burgerlijke partijen.

Voorzitter Willem De Pauw en zijn twee bijzitters, oud-rechters Paul Gevaert en Marc Allegaert, moeten zich nu buigen over het verzoek van de verdediging. In een zogenaamd tussenarrest moeten ze daar een beslissing over nemen. De zitting wordt dan ook geschorst tot 15.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.