Proces ‘duivelskoppel’ geschorst door discussie over burgerlijkepartijstelling familie Mitchell

Beschuldigden Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker.© Belga
Beschuldigden Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker.© Belga
Laurens Kindt

Op het tweede assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57) heeft het hof zich teruggetrokken om te oordelen over de burgerlijkepartijstelling van de familie Mitchell. De verdediging verzet zich tegen de aanwezigheid van hun advocaten, omdat de weduwe en de zonen van het slachtoffer zich tijdens het proces op verstek geen burgerlijke partij stelden.

Bij de start van de zitting wilden meester Wendy Bosschaerts en meester Thibaud Delva zich burgerlijke partij stellen voor de zonen van Marcus Mitchell en zijn weduwe Sybil Speed. Meestal wordt dit na de voorlezing van de akte van beschuldiging afgehandeld, maar de advocaten van de beschuldigden hadden eerder al aangegeven dat ze zich hiertegen zouden verzetten.

“Het is zeer verwonderlijk dat over een moord van 1996 in het jaar 2021 plots een burgerlijke partij komt opdagen”, aldus meester Kris Vincke, advocaat van Van Acker. “Ze noemt ondertussen misschien Speed, maar ze heeft in dit dossier weinig speed en snelheid aan de dag gelegd.” Meester Vincke legde aan de rechters uit dat de familie Mitchell op geen enkele manier een rol speelde tijdens de procedure op verstek. De advocaat suggereerde dat de weduwe na de preliminaire zitting werd aangezocht door een politieman die volgende week zal komen getuigen.

Geen verzetsprocedure

Lacote en Van Acker werden in december 2011 bij verstek tot levenslange opsluiting veroordeeld. “Men had dat uiterlijk op 15 december 2011 moeten doen, voor de debatten gesloten werden, want op assisen is geen verzetprocedure voorzien voor een burgerlijke partij.” Daarnaast werd ook verwezen naar een artikel van de ervaren assisenvoorzitter Willem De Pauw. “Mijn toestand als veroordeelde mag op geen enkele mogelijke manier verzwaard worden, daar komt het op neer. Enkel de aanwezigheid van burgerlijke partijen verzwaart op zich reeds de positie van een beklaagde.”

“Het is een beetje hallucinant dat wij nu een dergelijk technisch discours moeten brengen”, reageerde meester Thibaud Delva. Volgens de advocaat van de familie Mitchell bestaat het arrest uit 2011 eigenlijk niet meer. “Als het verzet ontvankelijk verklaard wordt, verdwijnt het vorige arrest. Anders zouden we vandaag hier niet allemaal moeten zitten.”

Eerdere gelijkaardige kwesties

Daarnaast wierp meester Delva op dat het Hof van Cassatie al eerder oordeelde over dergelijke kwesties. “Er is bijvoorbeeld geen verzwaring als er voor het hof van beroep een schadevergoeding wordt toegekend die hoger is dan de schadevergoeding die werd toegekend in eerste aanleg.” Ten slotte werd verwezen naar twee arresten uit 2008 en 2009 van de hoven van assisen in Antwerpen en Limburg. Toen mochten de slachtoffers zich na verzet wel nog burgerlijke partij stellen. “Nergens blijkt dat die discussie ooit naar voor is gebracht. In die arresten staat daar geen woord over”, reageerde meester Vincke.

De advocaten van Lacote sloten zich volledig aan bij het standpunt van meester Vincke. Het openbaar ministerie stond zoals verwacht aan de kant van de burgerlijke partijen. Het hof heeft zich rond 9.45 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over deze kwestie.