Politie controleerde Caliniuc maand na de feiten al

© Facebook
© Facebook

Op het assisenproces over de moord op Sofie Muylle (27) is gebleken dat de beschuldigde een maand na de feiten al aan controles werd onderworpen door de lokale politie. Alexandru Caliniuc (27) viel op door zijn blauwe jas, maar werd ook gelinkt aan het lastigvallen van een meisje bij een ijspiste. Uiteindelijk werd hij pas vier maanden later in Roemenië gearresteerd.

Sofie Muylle verdween in de nacht van 21 op 22 januari 2017 tijdens een avondje uit met haar vriend. “Hij is toen inderdaad met zijn vriendin binnengekomen in de Pianobar. Ze zaten juist voor mij aan het begin van de toog”, verklaarde de uitbaatster. Door de drukte zag de getuige niet wanneer het slachtoffer vertrokken zou zijn. Sofies vriend Wouter Casselman plaatste haar handtas wel achter de toog toen hij zijn vriendin ging zoeken.

In de loop van de nacht waren beide betrokkenen op zoek naar iemand die hen cocaïne kon leveren. Uiteindelijk kwam een vage kennis rond 5.20 uur naar Knokke. “Ik vroeg waar zijn vriendin was, maar die was buiten gaan wandelen”, aldus Rachid R., die voorstelde om Sofie te bellen. “Maar hij zei dat haar telefoon nog bij hem lag. Hij stelde voor om te gaan zoeken, maar ik vond het veel te koud.” De verdediging merkte op dat Casselman volgens zijn eigen verklaring toen nog niet wist dat Sofie haar gsm niet bijhad. “Hij toonde niet dat hij echt bezorgd was. Ik dacht dat ze ruzie hadden”, verklaarde de getuige nog.

Joggend koppel

De man met de blauwe jas werd die ochtend rond 8.30 uur op het strand opgemerkt door een joggend koppel. “Hij stond stil, met zijn rug naar het water, te kijken naar de dijk. Het viel ons heel erg op omdat het ijskoud was en omdat onze hond heel fel reageerde op hem, wat hij normaal niet doet”, vertelde Petra Ivens. Haar echtgenoot verontschuldigde zich onmiddellijk bij de man met de blauwe jas, maar kreeg geen reactie. “We vonden het vreemd dat hij daar bij een gevoelstemperatuur van -8 of -9 een half uur later nog steeds stond.”

Twee uur later werd Caliniuc gespot in de buurt van het staketsel waar hij Sofie Muylle achterliet. “Mijn man wou gaan joggen, maar was zijn sportschoenen vergeten. Toen ik die man met zijn blauwe jas wel met gewone schoenen zag lopen, viel mij dat op”, aldus An Moerenhout. De getuige had echter niet de indruk dat de beschuldigde zich toen betrapt voelde.

De jas van het slachtoffer werd diezelfde ochtend enkele honderden meters verderop aangetroffen. “Die jas was nat en loodzwaar. Ik had de indruk dat die jas in de zee gelegen had en was aangespoeld”, aldus York Carpels. De getuige legde de jas op zijn appartement te drogen. “Ik heb die zondagavond tv gekeken en in het nieuws kwam dat feit aan de orde. Ik dacht dat er misschien een verband was, want zoiets vind je toch niet elke dag op het strand.”

Google Translate

Op 25 februari 2017 werd de man met de blauwe jas door een nachtelijke patrouille gespot in de Lippenslaan in Knokke. De politie vroeg hem met behulp van Google Translate om zijn identiteitskaart, waarna ook een controle in zijn woning werd uitgevoerd. “Naar mijn gevoel was zijn reactie eerder gelaten. Dat triggerde mij wel. Hij stelde zich ook geen vragen bij de controle”, aldus Joachim De Nolf. Ook drie slapende huisgenoten van Caliniuc werden toen geïdentificeerd.

Amper twee dagen later werd de beschuldigde door Korneel Verdonckt opnieuw aan een controle onderworpen. Iemand had hem op café immers herkend als dader van eerdere feiten aan een ijspiste. Een jongeman zou toen een meisje lastiggevallen hebben. “Ik zag onmiddellijk dat dat dezelfde persoon was, maar deze keer had hij een zwarte jas aan”, getuigde de politieman.

Donderdagochtend komt de familie van het slachtoffer aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier