Neergestoken omdat hij naast de pot plaste: assisenzaak begint vrijdag

Tommy Jonckheere op een vorige zitting: aanvankelijk zou het een correctionele zaak worden, maar later werd toch gekozen voor Assisen.© Arne Franck
Tommy Jonckheere op een vorige zitting: aanvankelijk zou het een correctionele zaak worden, maar later werd toch gekozen voor Assisen.© Arne Franck
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vandaag vrijdag 11 juni start het assisenproces tegen Oostendenaar Tommy Jonckheere (32). In oktober 2018 plantte hij een steakmes pal in het hart van zijn vriend Willy Deweert (55), nadat er discussie was ontstaan omdat de man enkele keren – letterlijk – naast de pot plaste. Er zullen 41 getuigen gehoord worden. Jonckheere riskeert 30 jaar achter tralies. “Het wordt een helse week, maar we moeten erdoor”, zegt zijn moeder Patricia Desaever (61). “Tommy heeft dit allemaal niet gewild, daar ben ik van overtuigd.”

De feiten waarvoor Tommy Jonckheere terechtstaat, speelden zich af tijdens de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 oktober 2018 in het appartement van Tommy Jonckheere, in een kelderverdieping van een woning in de Jules Peurquaetstraat. Slachtoffer Willy Deweert – net vrijgelaten uit het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem – zou volgens de verklaringen van Jonckheere die nacht ettelijke keren naast de pot geplast hebben.

Dat was dik tegen de zin van de jongeman. Er ontstond discussie en dat ging gepaard met wat duw- en trekwerk. Daarop zou Jonckheere in een opwelling een steakmes – dat op het aanrecht lag – gegrepen hebben om vervolgens uit te halen naar zijn kameraad. Deweert werd recht in de hartstreek getroffen en overleed ter plaatse.

Beiden waren die bewuste nacht onder invloed. Na de steekpartij zou Jonckheere in slaap gevallen zijn. Toen hij wakker werd, zag hij de ravage in zijn appartement. Hij probeerde nog om Deweert te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Eerst correctioneel

Initieel luide de aanklacht ‘moord’. Het parket was echter van oordeel dat hij niet de intentie had om Deweert te doden. ‘Moord’ werd ‘opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg’ en Tommy verscheen voor de correctionele rechtbank. Hij riskeerde daar de maximumstraf van vijf jaar.

Maar zowel de correctionele rechtbank – en in november 2020 ook het hof van beroep in Gent – oordeelden dat het feit dat hij onder invloed was, niets afdeed aan het oogmerk om te doden. De zaak werd uiteindelijk toch doorverwezen naar het hof van assisen. Tommy Jonckheere riskeert nu levenslang.

Hart van goud

Patricia Desaever (61), de moeder van Tommy Jonckheere, beseft wat haar zoon boven het hoofd hangt. “Kort na de feiten kreeg ik telefoon vanuit de gevangenis”, zegt ze. Aan de andere kant van de telefoon: een snikkende Tommy. “ Ik heb dit niet gewild mama , zei hij me aan de telefoon. Wat er die nacht precies gebeurd is, weet ik niet. Ik weet alleen dat Willy een goede vriend was van mijn zoon. Tommy vertelde veel over zijn vrienden en Willy kwam dikwijls ter sprake. Ik weet zeker dat Tommy zijn vriend niet dood wou, maar die woordenwisseling, in combinatie van drugs en alcohol, heeft Tommy aangezet tot dingen die hij anders nooit zou hebben gedaan.”

Volgens Patricia had haar zoon een hart van goud, maar maakten de drugs en de alcohol veel kapot. “Tommy nam dieren binnen die anders op straat zouden terechtkomen en hielp zelfs daklozen aan een slaapplaats”, zucht ze. “Ook Willy, die in Schaarbeek woonde, wou hij die nacht niet zomaar op straat zetten. Ze waren die avond nog een pita gaan halen en aten die op in Tommy’s appartement. Toen het te laat bleek om nog naar Schaarbeek te vertrekken, mocht Willy bij mijn zoon blijven slapen.”

Moederhart

“Toen Willy uit het toilet kwam en Tommy hem erop wees dat het niet kon dat hij naast de pot plaste, stormde hij op Tommy af. Mijn zoon voelde zich bedreigd en nam in een opwelling dat mes. Had hij dat maar niet gedaan! Maar Tommy wou zich verdedigen. Als Tommy hem echt wilde doden, dan had hij Willy meerdere keren gestoken. Bovendien ging het mes amper zeven millimeter diep, maar op een ongelukkige plaats: recht in het hart van Willy.”

De feiten speelden zich af op het appartement van Tommy in een kelderverdieping van een pand in de Jules Peurquaetstraat in Oostende.©Jeffrey Roos
De feiten speelden zich af op het appartement van Tommy in een kelderverdieping van een pand in de Jules Peurquaetstraat in Oostende.©Jeffrey Roos

“Ik ben er al drie jaar mee bezig en ben blij dat we deze zaak na het proces eindelijk kunnen afsluiten”, zegt Patricia. “Ook voor Tommy zal er een last van zijn schouders vallen. Hij heeft echt spijt en wil zijn leven terug op de rails krijgen. Hij beseft maar al te goed wat hij aangericht heeft en weet dat hij dat ten opzichte van Willy en zijn familie nooit meer kan goedmaken. Hij ziet sinds kort zijn dochter van 14 jaar terug en wil ook haar niet meer teleurstellen. Het wordt een helse week, maar we moeten hierdoor. Hoe ik dit allemaal verteer? Tommy is en blijft mijn zoon. Ik zou hem nooit in de steek laten, dat kan mijn moederhart niet. Tommy heeft dit allemaal niet gewild, daar ben ik van overtuigd.”

Vrijdag van start

Maandag werden de juryleden aangesteld die over de schuldvraag zullen moeten oordelen. Het eigenlijke proces begint op vrijdag 11 juni met de voorlezing van de akte van de beschuldiging. Daarna volgt de ondervraging van de beschuldigde door voorzitter Bart Meganck.

De burgerlijke partijen worden verdedigd door meester Saskia Kerkhofs en meester Eline Bollen. De openbare aanklager is Serge Malefason van het Gentse parket-generaal. Tommy Jonckheere zal tijdens het proces bijgestaan worden door meester Kris Vincke. Het laat zich nu al raden dat de advocaat van Tommy Jonckheere, de ervaren assisenpleiter Kris Vincke, de jury zal vragen om de feiten alsnog te aanzien als opzettelijke slagen en verwondingen. Daarop staat een maximumstraf van vijf jaar.

Volg het assisenproces op kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.