Mistiaen schuldig bevonden aan moord op echtgenote

© BELGA
© BELGA
Bron: Belga

De volksjury heeft Pol Mistiaen (46) schuldig bevonden aan de moord op zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37). De beschuldigde bracht het slachtoffer in hun woning in Roeselare met een ijzeren staaf om het leven. De verdediging had niet betwist dat Mistiaen met voorbedachten rade handelde.

Op 8 september 2019 werd de politie kort na de middag verwittigd door een vriend van Mistiaen en D’Hooghe. De toen 12-jarige zoon van het koppel had immers laten weten dat zijn vader versuft door de tuin strompelde. Het levenloze lichaam van Ellen D’hooghe werd aangetroffen in de slaapkamer, maar Mistiaen beweerde zich de fatale slagen niet te herinneren.

“Ik heb me zo kwaad gemaakt en ben als een wilde tekeergegaan”, klonk het donderdagochtend. Na de feiten probeerde Mistiaen zich in zijn ‘mancave’ met medicatie en de rook van de barbecue van het leven te beroven. Het onderzoek wees snel uit dat er al langer een haar in de boter zat bij het gezin uit Oekene, deelgemeente van Roeselare. D’hooghe had al enkele maanden opnieuw intens contact met haar jeugdliefde. Enkele dagen voor haar dood had ze bovendien aangegeven dat ze een einde wilde maken aan het huwelijk. De kwestie zou die bewuste zondag besproken worden. Na een etentje had de beschuldigde naar eigen zeggen in de nacht van de feiten wel nog seksuele betrekkingen met het slachtoffer.

Meermaals zware slagen

Over de schuld van Mistiaen bestond geen enkele twijfel. “Het staat vast dat de beschuldigde zijn echtgenote heeft gedood door haar op het echtelijke bed met een volle ijzeren staaf meermaals zware slagen aan het hoofd te hebben toegebracht”, klonk het in het arrest. Volgens de wetsdokter kreeg het slachtoffer zes of zeven slagen op het hoofd en mogelijk één op de hals. Aan de linker- en de rechterkant van haar schedel werden scheurwonden vastgesteld.

“Het toebrengen van dergelijke verwondingen in die omstandigheden kan voor elk redeijk mens geen andere bedoeling gehad hebben dan het slachtoffer te doden.” In het arrest werd ook stilgestaan bij het geheugenverlies van de beschuldigde. In de loop van het proces beweerde hij zich steeds iets meer te herinneren van de precieze omstandigheden. Volgens de gerechtspsychiater gaat het in ieder geval niet om een geheugenstoornis, want zijn gedrag voor en na de feiten was wel bewust en samenhangend.

Plan al opgevat toen hij de slaapkamer verliet

“Dat hij zich niet kan herinneren hoe hij geslagen heeft, doet niets af aan de vaststellingen.” In de motivering werd opgemerkt dat Mistiaen bewust de trap afdaalde en via de living en de keuken naar de buitengarage ging. Uit de onderste lade koos hij bewust voor een volle ijzeren staaf. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de rest van het materiaal piekfijn gesorteerd werd aangetroffen. Ten slotte zijn het hof en de jury van oordeel dat Mistiaen zijn plan al had opgevat toen hij de slaapkamer verliet. Tijdens de wedersamenstelling werd vastgesteld dat het vanaf dat moment minstens 2 minuten en 34 seconden duurde om de feiten te plegen. “Gedurende al die verplaatsingen en bij de keuze van het gebruikte wapen had de beschuldigde de kans om terug te treden en af te zien van zijn plan om het slachtoffer te doden.”

De debatten over de strafmaat zijn gestart om 14.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.