Lacote ontsnapte in 2008 uit Zuid-Afrikaanse gevangenis

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces over de moord op Marcus Mitchell (44) heeft commissaris Martin Van Steenbrugge toelichting gegeven bij de arrestatie van de beschuldigden. De getuige legde ook uit hoe Jean-Claude Lacote (54) in 2008 uit een Zuid-Afrikaanse gevangenis wist te ontsnappen.

Martin Van Steenbrugge van FAST (Fugitive Active Search Team) werd in 2006 ingeschakeld in de zoektocht naar de beschuldigden. Begin 2007 belandde Lacote al in een Zuid-Afrikaanse gevangenis voor de oplichting van een Ierse zakenman. “Per toeval is dan aan het licht gekomen dat hij ook medeplichtig zou geweest zijn tijdens een ontvoering van de zoon van een Congolese diplomaat.” De hoofdverdachte in die zaak was immers de bodyguard van Lacote.

Op 28 maart 2008 wist de beschuldigde echter dankzij twee valse politiemensen uit de gevangenis van Johannesburg te ontsnappen. Een bevriend koppel werd een miljoen rand beloofd daarvoor, maar ook Hilde Van Acker zou een rol gespeeld hebben. “Ze boekte een kamer in een guest house en zij had ook de vervalsingen gedaan van de vorderingen en de geplastificeerde politiekaarten.” Na de ontsnapping trok het koppel naar het Ivoriaanse Abidjan, maar het bleek moeilijk om tot een uitlevering te komen.

Ivoorkust

Ondertussen werden de beschuldigden toch op Belgium’s en Europe’s Most Wanted geplaatst. “We hebben dat gedaan om de autoriteiten van Ivoorkust ertoe te bewegen om actie te ondernemen. Het was een beetje creativiteit om ze een soort status te geven.” Het keerpunt kwam in het najaar van 2019, toen Van Acker opdook in de Europol-campagne ‘Crime has no gender’. “Twee dagen na de start van de campagne kreeg ik al een telefoontje van het ministerie van Defensie in Ivoorkust.”

De advocaat van Jean-Claude Lacote ergerde zich openlijk aan het boek dat Van Steenbrugge over zijn carrière schreef. Daar beweert de commissaris dat Van Acker zelf aanwezig was bij de ontsnapping en dat hij daar camerabeelden van zag. Van Steenbrugge gaf toe dat hij de situatie wat verbloemde in die passage. “Dat is een schande. U hebt dus gewoon gelogen. Dit is een karaktermoord die gepleegd wordt”, aldus meester Filip De Reuse.

De volgende getuige werkte indertijd net als Lacote als informant voor de BOB van Namen. “Goh, ik deed een paar werkjes. Ik ging in het milieu van mensen die drugs verkochten en ik gaf soms een paar tips.” In de loop van mei 1996 vroeg de beschuldigde of Ilhami Tekin voor hem een wapen kon regelen. “Ik heb hem gezegd dat die infiltratie gevaarlijk was en dat hij een wapen nodig had. In dat milieu was dat nuttig.”

Pistool

Enkele uren voor het vermoedelijke tijdstip van de moord verkocht Tekin op de luchthaven van Charleroi een pistool aan de beschuldigde. “Ik denk voor 40 of 50.000 frank, maar het is al 26 jaar geleden. Ik heb toen ook gezegd dat hij het profiel niet had van een moordenaar. Ik heb nog andere criminelen gezien, maar van hem ging ik dat nooit gedacht hebben.” Even later kwam het zelfs tot een vrij amicale begroeting tussen Lacote en de getuige. “Als je hem zo ziet, denk je nooit aan zoiets. Het was een brave jongen.”

Meester Thibaud Delva, advocaat van de burgerlijke partijen, hoorde dat de getuige in de richting van de beschuldigde zei dat hij ‘zijn best had gedaan’. “Ik bedoel gewoon dat ik mijn best heb gedaan om me dingen te herinneren. Ik heb de waarheid gezegd, meneer de voorzitter”, reageerde Tekin.

Lees hier meer over het assisenproces.